Deel dit artikel
-

Facebook verdient gemiddeld 188.000 dollar per werknemer

Facebook verdient gemiddeld 188.000 dollar per werknemer, zegt Recode op basis van eigen onderzoek. Dat blog is aan het rekenen geslagen naar aanleiding van de recente kwartaalcijfers.

Facebook heeft 20.658 werknemers, 43 procent meer dan een jaar geleden. Van alle door Recode onderzochte bedrijven verdient Facebook echter het meest per werknemer, wel vier keer zoveel als zijn grootste rivaal (op advertentiegebied) Google. Moederbedrijf Alphabet verdient 46.610 dollar per werknemer.

Vorig jaar noteerde Facebook nog 157.503 dollar winst per vaste werknemer. Daarbij zijn tijdelijke contracten overigens niet meegerekend.

Het afgelopen kwartaal was dan ook het beste tot nu toe: de omzet groeide met 45 procent tot 9,3 miljard dollar, de winst steeg met maar liefst 71 procent tot 3,9 miljard dollar.

De resultaten zijn deels te verklaren doordat softwarebedrijven minder mensen nodig hebben voor productie en distributie. Vandaar dat Amazon en warenhuis Walmart minder hoog scoren. Onderaan de lijst bungelt trouwens het zwaar verlies lijdende Twitter. Die verliest momenteel 36.000 dollar per werknemer.

Donkerrood: omzet per werknemer, lichtrood: winst per werknemer

Deel dit bericht

6 Reacties

Hans - Online Marketing360

De legenda bij de grafiek mist:
donderrood: revenue per employee
lichtrood: net income per employee

Wouter Blom - Stramark

Goede definities zijn altijd prettig, en geven duidelijkheid.

In dit geval is verdienen imho niet het juiste woord. En als dit dan de titel is van het stuk, leg het beter uit. Verdienen gaat in mijn ogen over inkomen. “hoeveel verdien jij”. verdienen doe je niet als bedrijf. Je maakt winst als bedrijf, je maakt omzet.

De WINST per medewerker is: 188 000 per medewerker van facebook. De Omzet is dan …

Als je dan echt wat wil vertellen waar de mensen aan kunnen refereren zoek uit hoeveel de winst per medewerker “normaal” is. Bijvoorbeeld in Nederland. Dan heb je als journalist een toegevoegde waarde geleverd naast het samenvatten en vertalen van andermans stuk.

Betsy

Wouter, er is geen ‘normaal’ cijfer voor de winst per werknemer. Nederland is niet vergelijkbaar met de VS, en de VS als geheel niet met Silicon Valley of tech. Een ‘gemiddelde refentie’ maakt helemaal niets duidelijk.

Wouter Blom - stramark

Het artikel gaat juist daarover. Wat is de winst per medewerker in tech. De berekening is ook heel simpel. Winst van het bedrijf delen door het aantal medewerkers. Het is mijn ogen dan dus zeker wel logisch om dat te vergelijken met de winst die een bedrijf zoals phillips, akzo nobel of de oude industrie maakt per medewerker. Dan wordt de lezer dus iets bijgebracht wat hij daarvoor niet wist, kan hij plaatsen of het veel of weinig is.

In mijn opmerking ga ik in op het artikel waarbij ik het onduidelijk vind dat het woord verdienen wordt gebruikt. Kennelijk ben je het daar wel mee eens, aangezien je daar niet op reageert.

Jan Libbenga (Emerce)

Het artikel gaat niet over de winst per medewerker in tech, maar de sterke groei van de winst per werknemer bij Facebook.

Ter illustratie heeft Recode enkele andere bedrijven opgevoerd. Zoals Recode ook zelf aangeeft: Amazon heeft met al zijn dc’s een heel ander kostenplaatje dan Facebook. Softwarebedrijven hebben die kosten niet.

Een gemiddelde winst per aandeel als referentie heeft alleen maar zin bij een zeer nauw gedefinieerde bedrijfscategorie, omdat dit significant verschilt per bedrijfsomvang, belastingklimaat, soort bedrijf en zelfs staat van herkomst. Zelfs tech is daarvoor nog een te breed begrip.

Dat het woord ‘verdienen’ niet gebruikt zou kunnen worden in relatie tot winst is een misverstand, en een semantische discussie die hier al eens is gevoerd. Gaan we niet nog eens doen.

Micha

Wouter ouwe faalhaas.

Lekker artikel Jan!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond