Deel dit artikel
-

FNV waarschuwt voor nog meer drukte in distributiecentra en bij webshops

FNV waarschuwt voor nog meer drukte in distributiecentra, webshops en bij de pakkettensorteercentra van Post.nl nu voor het eerst niet-essentiële winkels minstens vijf weken moeten sluiten. De werkdruk bij de postbedrijven is al hoog en zal met sluiting van de winkels verder toenemen.

Nu nog meer mensen online gaan bestellen, moet er alles aan worden gedaan om ervoor te zorgen dat de werksituatie daar veilig is en blijft, anders is het dweilen met de kraan open, stelt de bond.

Medewerkers zijn al overbelast door maanden in de frontlinie te werken. Het verzuim is torenhoog, bleek ook vandaag. En alweer kunnen ze geen dag gemist worden, terwijl veel van hen snakken naar een paar dagen vrij rond Kerst.

Alleen winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen open blijven. Bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations. Servicepunten voor het versturen of ontvangen van brieven en postpakketten hoeven ook niet dicht. Veel van deze servicepunten staan in bijvoorbeeld tabakszaken.

FNV Winkelstraat pleitte al eerder voor ‘normalisering’ van de winkeltijden én een stop aan de koopfestijnen. ‘Koopfestijnen als Black Friday dragen ook totaal niet bij aan onze economie. Het geld dat we uitgeven bij winkels als Kruidvat, Mediamarkt, Primark en Zara stroomt direct door naar aandeelhouders en winkeleigenaren in China, Duitsland, Canada en Spanje.’

Dat na de horeca en andere sectoren nu ook de ‘niet-noodzakelijke’ detailhandel, contactberoepen, sportscholen en andere branches vlak voor kerst de deuren moeten sluiten, is een keihard gelag’, aldus de ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW. ‘Met deze lockdown is elke kans om het jaar nog enigszins positief af te sluiten, vervlogen. Winkeliers bijvoorbeeld blijven met grote voorraden zitten die vanwege hun trend- en seizoengevoeligheid waardeloos zijn geworden.’

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de sluiting van eet- en drinkgelegenheden in hotels vanavond het ‘toppunt van symboolpolitiek’. De huidige steunmaatregelen zijn ontoereikend. Hotels (ook groepen) zijn vaak grote bedrijven met enorm hoge vaste lasten en een groot team van medewerkers. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers krijgen een subsidie voor hun vaste lasten, maar voor veel hotels – die zelf of als groep meer dan 250 medewerkers hebben – gaat deze vlieger niet op. Bovendien is de subsidie max 30.000 euro per bedrijf of groep, per maand, maar voor de meeste hotels of groepen dekt dit bij lange na de vaste kosten niet. Ook de extra ijskastvergoeding voor voorraad en aanpassingen zijn er niet voor de hotels.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond