Deel dit artikel
-

Frankrijk verbiedt Uber app, chauffeurs mogen blijven rijden

Taxidienst Uber heeft de zoveelste tegenslag geïncasseerd: dit keer in Frankrijk. Een rechter heeft daar bepaald dat particuliere Uber-chauffeurs wel nog mogen rijden, maar geen gebruik meer mogen maken van de app. Waarmee de grond onder hun bestaan is weggeslagen.

De andere diensten, zoals het duurdere UberX, mogen wel doorgaan. Uber heeft 500.000 reguliere gebruikers. Parijs was een van de eerste steden waar het Amerikaanse bedrijf van start ging.

Uber kreeg in Frankrijk al eerder een boete van 100.000 euro opgelegd, omdat de dienst uberPop betitelde als ‘carpooling’. Met name Franse taxichauffeurs verzetten zich hevig tegen de nieuwe concurrent.

Er is verder grote kans dat de dienst alsnog in zijn geheel wordt verboden, wanneer het Franse hooggerechtshof zich uitspreekt over een nieuwe Franse verkeerswet. Maar minister van Economische Zaken Emmanuel Macron heeft al laten doorschemeren dat het zover niet hoeft te komen. ‘Uber is een realiteit is Parijs, maar je moet mensen beschermen. Het kan niet zo zijn dat mensen zonder vergunning kunnen rijden, want er komt een keer een incident.’

De Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet dient intussen een klacht in bij het parket. Volgens Smet houdt Uber zich niet aan de veiligheidsvoorschriten en fiscale verplichtingen die Brussel van de taxisector eist. Smet wil zelfs dat de apps uit de appwinkels van Android en Apple verdwijnen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond