Deel dit artikel
-

Gemeente legt verantwoording af via app

Gemeente Putten gaat burgers via een app direct informeren over de voortgang van gedane beloftes. ‘Alles wordt transparanter. Deze ontwikkeling past hierbij’, zegt wethouder Nico Gerritsen.

Burgerparticipatie en transparantie zijn thema’s die in elke gemeente spelen. Om die reden oriënteren veel gemeenten zich momenteel op een begrotings-app.

Gemeente Putten zette vorig jaar al de stap om de begroting overzichtelijk online te presenteren. Nu wil zij real time verantwoording afleggen via diezelfde begrotings-app. Zo kunnen burgers binnen een paar muisklikken vinden hoe ver de gemeente is met de plannen die in de begroting staan. Bijvoorbeeld hoe het zit met de aanleg van die nieuwe fietspaden of het plaatsen van elektrische laadpalen voor auto’s.

De begroting is volgens de gemeenre niet langer meer een statisch boekwerk die in de bureaula verdwijnt, maar een dynamisch uitvoeringsprogramma voor het lopende jaar.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jacob Lageveen

Ik vind het toch allemaal wel kwetsbaar hoor via de App. Snap wel dat het allemaal superhandig is, maar het lijkt mij beter dat de gemeentes pas beginnen aan digitalisering als men ook goede specialisten in dienst heeft.

Bas

De Gemeente heeft niet noodzakelijk digitalisering specialisten in dienst nodig, maar de app moet gewoon goed ontwikkeld worden. Het moet gebruiksvriendelijk zijn voor de klanten (burgers), maar ook voor de contentleveranciers. Deze “goede specialisten” gaan niet zo snel in dienst bij een Gemeente zoals Putten , maar werken bij de specialistische bedrijven en moeten dus ingehuurd worden (evt via een SAS constructie).

Er zijn 393 gemeenten in Nederland. Wordt het wiel straks 393 keer uitgevonden en krijgen we 393 verschillende app’s of gaan gemeenten met elkaar in overleg en bekijken ze hoe het belastinggeld efficient besteed kan worden door een app voor meerdere gemeenten te ontwikkelen?

Thijs van der Burgt

@Bas, ik ben het helemaal met je eens. Wij hebben een app ontwikkeld voor kantoorpanden en spelen al een tijdje met de gedachte om dit in de vorm van een “gemeente app” aan te bieden aan alle gemeenten. Dit is dan één app voor alle gemeenten. Functionaliteiten zijn een newsfeed, klachten-module, automatisch doorverbinden met de juiste afdeling, routebeschrijving, openingstijden, afspraak maken, etc.

Ik zou graag eens met ze praten om dit op een efficiëntere en goedkopere manier aan te bieden aan de klanten (burgers).

http://www.getofficeapp.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond