Deel dit artikel
-

‘Google luistert via Google Home huiselijke gesprekken af’

Medewerkers van Google luisteren gesprekken mee die Nederlanders voeren met hun slimme Google-assistent. Dat gebeurt zonder dat Google daar vooraf duidelijkheid over geeft. Een Belgische medewerker die in opdracht van Google dagelijks geluidsfragmenten beluistert, heeft zo’n duizend audiofragmenten gedeeld met de VRT.

Google erkent dat gesprekken door ‘taalexperts’ kunnen worden beluisterd; dat gebeurt in grofweg 1 op de 500 gesprekken met de slimme assistent, ook via de mobiele telefoon. Zo hoopt men de verstaanbaarheid te verbeteren. De fragmenten zouden niet te herleiden zijn naar personen.

Niet alleen spraakopdrachten, ook persoonlijke gesprekken van Nederlandse gebruikers blijken te zijn opgenomen. De NOS heeft twee telefoongesprekken ontvangen en een huiselijk gesprek waarin te horen is dat een vrouw aan een kind vraagt of hij ‘nog een grote bek’ heeft.

De lekkende medewerker zegt tientallen huiselijke gesprekken te hebben gehoord, waaronder ruzies en intieme gesprekken.

De opnames bevestigen volgens de VRT ook de ijzeren wet van het internet: mannen blijken opvallend vaak op zoek te gaan naar porno, ook via een slimme luidspreker.

Overigens kan in de privacy-instellingen worden aangegeven dat audiofragmenten niet met Google mogen worden gedeeld. Maar dat is kennelijk niet de standaardinstelling.

Sterker nog: Van de ruim 1000 opgenomen fragmenten die de VRT kreeg horen kregen, waren er 153 die onbewust waren opgenomen, zonder dat de gebruiker de opdracht had gegeven aan de Google Assistent. Als iemand in de buurt een woord uitspreekt dat nog maar op ‘Google’ lijkt, begint de luidspreker vaak ook al op te nemen.

Na deze onthullingen is de kans groot dat veel gebruikers hun slimme luidsprekers definitief uitschakelen, tenzij Google via een software update het delen van opnamen definitief stopzet. Het bedrijf heeft dan wel een praktisch probleem: Een opt-in zal vermoedelijk nauwelijks respons opleveren.

In een reactie laat Google weten: ‘We hebben recent vernomen dat een van deze taalexperts mogelijk ons beleid voor gegevensbeveiliging heeft geschonden door Nederlandstalige audiofragmenten te lekken. We zijn dit actief aan het onderzoeken en wanneer we een inbreuk op ons beleid constateren, zullen we snel actie ondernemen.’

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

16 Reacties

Kavada

Wat een non-nieuws. Iedereen spreekt schande van Google terwijl zij hier open en duidelijk over zijn. Toen ik jaren terug de Assistant in huis haalde wist ik dit gewoon. Ook weet ik dat er in de app gewoon een vinkje zit waarmee je kunt aangeven dat jouw opnames niet voor analyse gebruikt mogen worden. Niks aan het handje dus.
Behalve die ene medewerker. Voor veruit de meesten de held in het verhaal, maar in feite is dat degene die hier op zeer grove wijze de privacy schendt. Hoe haalt zo iemand het in zijn hoofd om met dergelijke gevoelige data naar een journalist te stappen?

Iemand die anoniem is

Waar staat die instelling? Ik kan hem niet vinden.

Tjaard

Iedereen die een google home product in de kamer heeft staan had en heeft dit kunnen weten… Neem bijvoorbeed een situatie als je een tv aan hebt of een radio aan hebt staan( buiten de google home om). Hoevaak die ineens zegt in begrijp niet wat je bedoeld. Ook heeft google nooit een geheim gemaakt van dat hoe meer die gebruikt word hoe slimmer die wordt… Zijn mensen nou echt zo naïef om te denken dat er kaboutertjes aan het werk zij om het slimmer te maken?
Even een tip aan iedereen: zie digitale techniek eens net zo als een kinderen. Kinderen leren in de eeste vase van mensen tot dat ze slim genoeg zijn om zelf te ontwikkelen.

En overgens naar de media toe. Als jullie dit soort zinnen(meer een stelling)er in zetten: Na deze onthullingen is de kans groot dat veel gebruikers hun slimme luidsprekers definitief uitschakelen
zonder meer dat 5% van de gebruikers het te hebben gevraagd

Kees

Dat doet Google met je mobieltje dus ook, begrijp ik. Ik heb, ook na lang aandringen door Google om ermee aan de slag te gaan, die hele assistent nog nooit gebruikt en omdat ik het praktisch nut er niet van in zie, zal dat ook zo blijven. Maar dit verhaal betekent dus dat ik mijn priegelfoon nu in een geluidsdichte kluis moet leggen? En hoe moet je dat onding dan horen als er iemand belt?

Kavada

Kees, gewoon de mobiel weg doen. En ook de (smart) tv. En de computer/laptop ook. Vaste telefoon is ook een risico. En tja, wat is het praktisch nut eigenlijk ook. Vroeger werkte dat met rooksignalen ook prima. Maar let op: er kunnen mensen meekijken naar jouw rooksignalen. Héél gevaarlijk.

Dus als je echt veilig wilt zijn kun je het beste alleen in een hutje op de hei gaan zitten en niet meer praten.
Al het andere heeft toch ook geen praktisch nut om te overleven.

Kees

Heb nu de telefoon uitgeschakeld voor assistent. Maar betekent dat werkelijk dat hij niets meer van je opneemt?
Zitten trouwens maar liefst 42 apps op die stomme priegelfoon, waarvan ik er naast bellen drie af en toe gebruik. De rest nooit. Maar als je Youtube wil uitschakelen – liever nog wil ik het compleet verwijderen – dan zegt’ie dat Android en andere apps dan mogelijk niet goed meer werken. Maar wat moet je in godsnaam met Youtube?

Kees

@Kavada – Of mijn televisie een smart-tv is, weet ik niet, maar ik ben al heel lang gebruiker van een pc. En daar zit geen microfoon op en ook geen camera. Op een laptop, een gruwelijk zwaar apparaat dat ik eens van mijn baas kreeg opgedrongen, heb ik de camera voor alle zekerheid afgeplakt.

Vergeleken met een pc is een mobiel een hopeloos onhandig en inefficiënt apparaat. Het ergert mij dat die rotzooi hier bij emerce.nl zo gepromoot wordt.

En als ik de mobiel voor mijn werk niet meer nodig heb, dan gaat’ie ook weg. Liefst gooi ik hem dan met een grote boog ergens in het water, maar dat is waarschijnlijk niet goed voor het milieu. Daar vind ik wel wat op.

Kavada

@Kees, “Vergeleken met een pc is een mobiel een hopeloos onhandig en inefficiënt apparaat” Serieus?

Misschien is een typemachine een betere optie dan… ergens in de jaren 50-60 blijven hangen?
Niks mis mee hoor. Ieder zijn ding…. Maar dan wel op internet (?) lopen roepen dat de rest van de wereld gek is omdat de rest van de wereld wél de mogelijkheden van nieuwe technologie inziet en dat middels nieuwe technologie (het internet) deelt…

Echt, niemand hoeft van mij tegen diens wil met de tijd mee te gaan en hedendaagse technologie te gebruiken. Maar als je hedendaagse technologie niet snapt en niet gebruikt/wil gebruiken, hou dan ook de mond erover (En dat bedoel ik niet vervelend… Maar ik ga op een website over telescopen (roep maar iets dat niet mijn interesse heeft), ook niet lopen roepen dat al die telescopen nutteloze rommel zijn en dat mijn verrekijker het ook wel doet… en mij erover lopen verbazen dat ze die vreemde telescopen dat lopen te promoten.).

Kees

Onhandig en inefficiënt ja. Probeer maar eens een mail te tikken op zo’n ding en te versturen en doe hetzelfde op de pc. Het verschil lijkt me duidelijk. Surfen is ook een crime. Eén venstertje open. Ga je naar een volgende site, ga je terug, wil je weer naar die volgende site, kan dat niet. Moet je weer opnieuw het adres intikken. Ik heb al zo vaak pogingen om informatie op te zoeken op dat ding opgegeven uit pure ergernis.

Maar die mobieltjes hebben wel invloed, ook als je ze niet gebruikt. Je moet tegenwoordig je website responsive maken, want als je dat niet doet dan zak je op de resultatenlijsten van zoekmachines weg. Vroeg of laat gaat betalingsverkeer ook alleen nog via mobieltjes. Nu zijn er al winkels waar je niet meer contant kunt betalen, je kunt erop wachten dat je straks alleen al voor betalen een mobieltje moet hebben, zelfs als je er nooit mee belt. En dat je alleen nog met een mobieltjes-app met bus en trein kunt reizen. Ik vind dat ik dus best wat over mijn afkeer van mobieltjes mag zeggen.

Ten opzichte van de pc is een mobieltje een enorme stap terug. Een speelgoedfrutsel vergeleken met een echte computer.

Kavada

Kees, u vergelijkt appels en peren! Probeer maar eens een mooie tekening op een PC te maken. Lukt niet, ergo pen en papier is écht veel beter! Zo’n PC is echt een enorme stap terug ten opzichte van pen en papier. Een speelgoed frutsel vergeleken met ouderwets pen en papier! Begrjipt u wat ik bedoel?

Ik vind het helemaal prima dat u niets heeft met de smartphone en dat mag u uitspreken. Maar dat komt omdat u deze niet gebruikt voor waar de smartphone voor bedoeld is! Deze is inderdaad niet voor (lange) e-mails of voor uitgebreid op het web surfen… Maar deze is wel voor even snel iets opzoeken (ook onderweg, waar het meesjouwen van een PC niet echt een optie is!), korte berichten sturen (bv. via Whatsapp), navigatie, fotograferen, video’s opnemen, deze foto’s en video’s delen, bankieren (veiliger dan via de PC trouwens! En dat weet ik dan weer omdat ik zelf binnen de IT bij banken gewerkt heb), het overal kunnen bekijken van video’s (Youtube), het overal kunnen luisteren van muziek (Spotify) en uiteraard kun je er ook nog eens overal mee bellen (of zelfs videobellen), etcetera, etcetera…
In de gemiddelde hedendaagse smartphone zit beduidend meer rekenkracht dan in een PC van enkele jaren geleden. En dat in een miniem apparaatje. De smartphones van vandaag de dag zijn een klein wonder als het gaat over technologie!

U mag het nog steeds niets vinden! (wie ben ik om u dat te ontzeggen!) Maar ga u er dan niet aan lopen ergeren dat de rest van de wereld (waaronder Emerce) deze apparaten wel waanzinnig vindt en er maximaal gebruik van maakt… Het zijn namelijk prachtige apparaten die het leven een héél stuk gemakkelijker kunnen maken. Als je dat wilt uiteraard. Want niets moet. Maar een stap terug t.o.v. de PC? Een speelgoedfrutsel? Nee, absoluut niet! Enkel een apparaat waar u toevallig weinig mee heeft (wellicht omdat u nooit de moeite genomen heeft zich er in te verdiepen wat er allemaal wél mee mogelijk is, maar dat weet ik natuurlijk niet!)..

Kees

Op wat je opnoemt zit niet veel wat voor mij van nut is. Me erin verdiepen is pure tijdverspilling ten opzichte van de opbrengsten, omdat het toch geen nut heeft. Ik gebruik drie echte camerasystemen, ga ik echt niet lopen klungelen met een priegelfoon. Een tekening maak ik zonodig op papier en dan maak ik er een foto van en ga ik op de pc verder. Met een mobieltje zal ik dat nooit doen. Whatsapp gebruik ik niet, als ik ergens heen ga, zoek ik op de pc zonodig voor vertrek een kaartje op, Facebook en Twitter gebruik ik hooguit voor informatie verzamelen en ook alleen op de pc. Bij Youtube video’s verveel ik mij hopeloos, een enkele keer bekijk ik een instructiefilmpje voor hoe iets werkt, maar dan op de pc, niet op de priegelfoon. Foto’s maak ik heel veel, video’s niet, ook niet met mijn camera’s. Muziek daar heb ik apparatuur voor die veel beter klinkt. Betalen via zo’n ding: nee dus. De krant lees ik op papier, want als je al een groot deel achter de pc zit ga je dat niet nog eens via een schermpje doen. Leg mij maar uit waarom ik mij er verder in zou moeten verdiepen. Of mij straks moeten laten dwingen voor een verplichte app.

Kavada

Zoals ik al zei, Kees. U moet niks. Behalve inzien dat smartphones geen speelgoedfrutsels zijn. Voor het merendeel van de mensheid zijn het waanzinnig praktische hulpmiddelen. Alleen voor u niet. Dat moet u zelf weten, dat is hoe u er mee omgaat. Maar projecteer dat niet op ieder ander! U bent hier degene die afwijkt van de mening van de overgrote meerderheid. En dat is prima. Maar verwacht niet dat anderen, zoals de Emerce website zich gaan aanpassen aan uw enkele, uitzonderlijke mening over smartphones. Net zoals de persoon die liever met pen en papier tekent hier niet gaat lopen zeuren dat alles hier maar over/via computers gaat… en dat dat speelgoedfrutsels zijn waar je niet fatsoenlijk mee kunt tekenen. En daarom gaat lopen eisen dat hier voortaan alleen nog maar gesproken zou moeten worden over pen en papier.

De wereld is veranderd. U bent niet mee veranderd. Niets mis mee. Maar accepteer dat de wereld wél veranderd is.

Kavada

Overigens is dit wel een bijzondere uitspraak: “Me erin verdiepen is pure tijdverspilling ten opzichte van de opbrengsten, omdat het toch geen nut heeft”

U zegt dat u niet weet hoe het werkt, dat u dat niet hoeft te weten, want het heeft toch geen nut…. als iedereen zo zou denken waren we toch echt ergens in de vroege middeleeuwen blijven steken en was die pc waar u zo blij mee bent er niet geweest… iedere ontwikkeling, iedere vooruitgang begint met mensen die nieuwsgierig zijn naar nieuwe mogelijkheden. Mensen die zich ergens in verdiepen omdat ze kansen zien, in plaats van enkel beperkingen. Zelfs wanneer het op het eerste gezicht nutteloos mocht lijken. Die eerste computers? Er werd om gelachen… dat ging toch niemand ooit serieus gebruiken? Daar zou toch niemand een cent voor betalen? Nutteloze rommel van een stelletje technofielen…
Hetzelfde werd trouwens ook gezegd over de eerste stoomtrein. Nutteloos, en nog levensgevaarlijk ook…
En auto’s? Wie zou er toch ooit een koets willen zonder gewoon een paard ervoor?? Volstrekt doelloos. Nee, die auto’s gingen het niet worden. Speelgoed voor de rijken was het. Zou wel weer overwaaien.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg mensen die bereid zijn verder te kijken in plaats van zonder enige kennis vanalles als nutteloos te bestempelen… en gelukkig is uw beperkte kijk op zaken, of ten minste de smartphone, de uitzondering op de regel. (Nog steeds met alle respect…. heet is uw kijk op de wereld, en daar heb ik niks tegen in te brengen).

Kees

Van de pc heb ik nut en mogelijkheden meteen onderkend. Ik beoordeel zaken in de eerste plaats op hun merites. Ik ga niet mee in hypes omdat je aan hypes behoort mee te doen.
Mijn kritische opstelling jegens de priegelfoon heeft wel één heel groot voordeel. Ik zal nooit aan zo’n ding verslaafd raken. Als je op speelplaatsen ziet hoe moeders daar met hun kinderen, eh mobieltjes bezig zijn. Zie hoe baasjes de hond uitlaten. Hoe mensen fietsen en autorijden. Denk aan ouders die wanhopig het priegelfoongebruik van hun kinderen willen beteugelen, maar intussen zelf ook veel te veel met zo’n ding bezig zijn. Een terughoudende en kritische houding jegens priegelfoons zou dus wel eens heel gezond kunnen zijn.
Waar het hier bij emerce.nl over gaat betreft voornamelijk marketing, spioneren om mensen advertenties door de strot te duwen en te verleiden tot nutteloze aankopen. Dat kun je niet echt zinvolle toepassingen noemen.
Roken was ook ooit iets van veranderende tijden. Werd je eigenlijk ook geacht aan mee te doen. Dat is intussen helemaal de andere kant opgeslagen.

Kavade hartje kees

Jullie zijn gemaakt voor elkaar

Wilbert

Hey Kees, koop een iphone !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond