Deel dit artikel
-

Grapperhaus: geen legitimatieplicht voor individuele verzenders van pakketjes

Er komt geen legitimatieplicht voor individuele verzenders van pakketjes, ondanks het feit dat daarmee de groeiende online handel in XTC-pillen, cocaïne of tabletjes van designerdrug fentanyl kan worden tegengegaan.

Volgens minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is legitimatieplicht een te grote inbreuk op de privacy. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen.

De minister is ook niet overtuigd van de werking ervan. Criminelen kunnen immers gebruik maken van katvangers en gestolen of valse identiteitsbewijzen of misbruik maken van adresgegevens van particulieren of ondernemers.

Met het huidige drugsbeleid in Nederland is het belangrijk om te beseffen dat elke barrière in de logistieke stroom een waterbedeffect kan veroorzaken, aldus Grapperhaus. Zolang er handel is in drugs, zoeken handelaren naar manieren om de drugs te vervoeren.

Een speciaal team van de Taskforce Zeeland-West-Brabant, waarin de politie samenwerkt met onder andere gemeenten, justitie en de Belastingdienst, bekijkt hoe de drugszendingen kunnen worden aangepakt. Het team pleitte eerder voor de legitimatieplicht.

Vanuit het publiekprivate samenwerkingsverband van de politie en PostNL worden reeds controles uitgevoerd met drugshonden in centra waar postpakketten worden gedistribueerd, legt Grapperhaus uit. Verdachte postpakketten worden vervolgens uit het distributieproces gehaald en aan de politie of de Douane overhandigd.

Ook zijn nieuwe detectiemethodes voor drugs (maar ook voor bijvoorbeeld lithium en explosieven) ontwikkeld door instanties als de Stichting Dutch Institute for Technology en Safety & Security (DITSS). De doelstelling van het project Sensing is om controles efficiënter te laten plaatsvinden, met minder operationele impact en betere resultaten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond