Deel dit artikel
-

Greenpeace lanceert online reisvergelijker

Greenpeace heeft een online reisvergelijker gelanceerd die per vervoermiddel de prijs, reistijd en CO2-uitstoot weergeeft van reizen naar de populairste reisbestemmingen in Europa. Volgens de milieuorganisatie is de tool vooral bedoeld om beleidsmakers bewust te maken van de impact van wat er nog moet gebeuren om de trein een waardig alternatief te laten zijn voor vliegen.

Uit de cijfers van de Groene Reiswijzer blijkt namelijk dat de prijzen van treintickets veel hoger liggen dan vliegtickets, de reistijden te lang zijn (tenzij er een hogesnelheidslijn aanwezig is) en het boeken vaak complex is (bij een aantal bestemmingen zoals Madrid en Stockholm lukte het niet om een prijsopgave te krijgen bij NS International).

“Er zijn tientallen websites waar je makkelijk het hele vliegaanbod te zien krijgt, zegt Cas van Kleef van Greenpeace. “Bij het maken van de Groene Reiswijzer hebben we zelf gemerkt hoe ingewikkeld het is om dat voor een trein- of busreis te doen. Er zijn veel minder opties en veel websites zijn onvolledig of onhandig in gebruik. Daardoor lijkt het meest klimaatvriendelijke vervoersmiddel, nu ook het meest ingewikkelde. We vinden dat de NS, samen met internationale spoorwegmaatschappijen, hun reisplanners moeten verbeteren. Ook vliegmaatschappijen en reisbureaus kunnen helpen. Door bijvoorbeeld als eerste optie een treinreis aan te bieden als de bestemming goed bereikbaar is per spoor.”

Op zich bestaan er al talloze CO2-calculatoren, zoals de prijswinnende van de ANVR en die van Greenseat. Waarom heeft Greenpeace ervoor gekozen om zelf zo’n overzicht te maken? “Die van de ANVR gaat over de hele reis, terwijl wij ons specifiek richten op het vervoermiddel. En we hebben er bewust voor gekozen om niet alle bestemmingen en luchthavens ter wereld te vergelijken – het punt dat we willen maken is dat de trein verder ontwikkeld moet worden in Europa en daar is deze calculator op gericht.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond