Deel dit artikel
-

Hands On: Surface 2

Vorig jaar om deze tijd lanceerde Microsoft met veel bombarie zijn eerste eigen tablet Surface, samen met Windows 8.0. Dat is geen groot succes geworden. De belangstelling voor de tablet bleek minimaal. Iets beter deed de Pro-versie van de tablet het, maar de achterstand op Apple en Android is desondanks enorm groot gebleven. Gaat het met de nieuwe Surface 2 wel lukken?

Microsoft geeft niet gauw op en heeft tegelijk met Windows 8.1 weer een nieuwe Surface gelanceerd, die sinds dinsdag ook in Nederland verkrijgbaar is. Meest opvallend daaraan is het enorme breedbeeldscherm van 10.6 inch. Dat is maar een tikkeltje kleiner dan het scherm van bijvoorbeeld de kleinste MacBook Air. Zo’n tablet houd je niet vaak in de portretmodus. De klep achter kan in twee standen worden gezet, maar dan voor de landschapsmodus.

Standaard wordt de Surface niet met een toetsenbordcover geleverd, maar Microsoft verkoopt twee varianten, eentje waarvan de toetsen oplichten in het donker, en eentje met echte (indrukbare) toetsen. De eerste is van een soort stof gemaakt die makkelijk vuil aantrekt.

Surface 2 is dankzij de NVIDIA Tegra 4-processor een stuk sneller geworden. Daarnaast ondersteunt het scherm voor het eerst HD-weergave. Dat merk je vooral bij het afspelen van video’s. Het breedbeeldscherm is daar bij uitstek geschikt voor.

Grootste nadeel van Windows 8.1 is het gebrek aan goede (mobiele) apps. Allerlei toepassingen die al lang beschikbaar zijn voor de iPad of Androidtablets ontbreken nog onder Windows 8.1. Dat is niet de schuld van Microsoft, maar voor ontwikkelaars heeft Windows-tablets geen prioriteit.

Uit de perspresentatie bij Microsoft Nederland afgelopen maandag bleek dat men vooral mikt op de kantoorwerker die tevens ook over allerlei multimediatoepassingen wil beschikken. Eigenlijk is Surface gemaakt voor fanatieke Office-gebruikers die de hele dag met Excel, Word en Powerpoint aan de slag zijn. Zij krijgen de beschikking over een volwaardige desktopversie van Office, die ook gewoon in de vertrouwde desktopomgeving draait.

Voor Surface heeft Microsoft 2 er nu op veler verzoek ook Outlook aan toegevoegd, het mailprogramma dat vooral bedrijven gebruiken. In het algemeen is de Surface 2 – het consumentenmodel – nu meer geschikt voor kantooromgevingen. Een deel van de harde schijf kan  bijvoorbeeld worden gebruikt voor het afschermen van documenten en IT-beheerders kunnen de Surface op afstand beter aansturen. Het grootste verschil met de Pro versie – afgezien van de kleur en een andere processor – is dat je met de laatste ook normale pc-programma’s kunt draaien.

Surface 2 doet qua mogelijkheden zeker niet onder voor de concurrentie, maar de belangrijkste overweging om hem aan te schaffen zou toch moeten zijn om de laptop thuis te laten. Toch is het werken met Office op een tablet, zelfs met toetsenbord erbij, niet zo simpel. Zo moet telkens de (fysieke) thuisknop worden ingedrukt om uit een applicatie te komen. Zonder muis is het moeilijk tekst te selecteren, een bezwaar dat eigenlijk ook geldt voor andere tablets. Met het fysieke toetsenbord gaat dat uiteraard iets beter. Dat is niet erg voor incidenteel werk onderweg, maar wie de hele dag achter het scherm zit kan beter naar een ultrabook kijken.

De Surface 2 32GB kost 440 euro, 64 GB 540. De Surface 2 Pro is fors duurder. Vanaf 890 euro. Het duurste model kost 1790 euro, maar komt met 512 GB opslag. 

Deel dit bericht

1 Reactie

Guus

Dat je alleen uit een applicatie kunt komen door op de fysieke home knop te duwen klopt natuurlijk van geen kant. Er zijn zat manieren om uit een applicatie te komen, waarvan de fysieke home knop er 1 is. Naast het charms menu, de startknop links onder en de applicatie afsluiten door van boven naar beneden te vegen. Eerst in verdiepen voordat je zoiets schrijft. Bovendien is juist voor office gebruik de cover inclusief touchpad uitgevonden

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond