Deel dit artikel
-

Hands-on: Dell XPS 10 tablet

In de week dat Microsoft 2 miljard dollar pompte in een verzelfstandigd Dell, kreeg het Emerce testlab van Dell de XPS 10 ter recensie opgestuurd. Laten het nou net tablets zijn die de pc-verkopen onder druk zetten. Kan de laptop nu echt de deur uit?

Zeg nou zelf: een tablet is een halve pc, en met een beetje fantasie een hele. Dat moet Dell ook hebben gedacht toen ze de Dell XPS Windows 8 tablet ontwikkelden. Want die kun je los kopen voor 549 euro, maar ook met toetsenbord erbij voor 749 euro. Heb je even wat stevig tikwerk te doen, dan koppel je het toetsenbord met een klikje aan het scherm, heb je hem niet meer nodig, dan volstaat de tablet zelf.

De grote vraag die het Emerce testlab beantwoord wilde zien was of je met een tablet echt je laptop kunt thuislaten. Per slot van rekening worden Windows 8-tablets geleverd met een volwaardig Office 2013 pakket, inclusief tekstverwerker, notitieblok, rekenblad en presentatieprogramma.

De XPS 10 tablet zelf heeft een 10.1 inch scherm. Langer dus dan een iPad, maar wel iets minder breed. Vergelijkbaar zelfs met de kleinste MacBook, hoewel die toch weer net iets langer is. Qua gewicht ontlopen ze elkaar nauwelijks, maar met het toetsenbord-dock erbij wordt het een ander verhaal: dan wordt de lichte tablet (0,63 kilogram) een baksteen in je draagtas.

Dat toetsenbord is overigens niet zomaar een toetsenbord, maar een volwaardig pc-toetsenbord met stuurvlak, zodat je de tablet ook echt kunt bedienen als een pc. De meeste toetsenborden voor de iPad bieden die mogelijkheid niet.

Op het eerste gezicht is het een gouden combinatie: de tablet heeft een prettige omvang met heldere kleuren en goed geluid. Het toetsenbord biedt je inderdaad de mogelijkheid om op eenzelfde manier te tikken als op een laptop of desktop pc gewend bent.

Maar gaandeweg komen toch wat frustraties bovendrijven. Office 2013 voor Thuisgebruik en Studenten RT is een volwaardig pakket dat draait in de klassieke omgeving van Windows 8, samen met een versie van Internet Explorer. Veel meer kun je daar echter niet doen, want Windows RT – de Windowsversie die wordt meegeleverd – staat geen Windows-installaties toe. Dat heeft met de processor te maken. Alleen met een duurdere Windows 8 Pro kun je echte Windows-programma’s installeren. De RT-gebruiker is derhalve aangewezen op een zeer mager aanbod van bare bone applicaties, die (onder meer Mail) vaak niet eens echt handig zijn.

Windows RT reageert ook een beetje sloom, en lang niet zo snappy als iOS of Android. Met name in de desktopomgeving had de grafische weergave het soms zwaar te verduren.

Kortom: die XPS-tablet geeft (nog) niet dezelfde ervaring als een laptop, ook al omdat maximaal maar 64 GB aan opslag beschikbaar is. Tikken in Word met alleen het tablet is ook weer reuze onhandig, zeker bij knippen en plakken.

En dan is er de prijs: de goedkoopste Windows 8 ultrabooks – lichtgewicht laptops – kosten momenteel al rond de zeshonderd euro, en die bieden domweg meer mogelijkheden: een tablet kan bijvoorbeeld niet aan een ethernetkabel worden gehangen om maar eens wat te noemen, printen is lastig, een uitgang voor een projector hebben we bij de XPS10 ook niet ontdekt. Aan de andere kant: bij de ultrabook wordt Office weer niet standaard meegeleverd.

Voor de echte roadwarrior die dagelijks Excel, Word en PowerPoint gebruikt adviseren we een ultrabook. Voor de casual gebruiker die een Windows -tablet prefereert boven iOS of Android, voldoet een XPS 10 zonder toetsenbord, die je er trouwens altijd nog bij kunt kopen.

Deel dit bericht

2 Reacties

jack

Best wel duur, werk zelf liever met een normale PC en wat op mijn telefoon.

Arnd Brugman

Hij is aan de dure kant voor een RT tablet. Het duurt wel lang voordat de Windows 8 Pro Tablets in de winkel verschijnen zeg… Terwijl je die juist moet hebben om echt een Notebook te kunnen vervangen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond