Deel dit artikel
-

Hands-on: Honeywell Evohome (versus Nest)

De Nederlandse introductie van Nest Thermostat was voor Emerce Gear een goede aanleiding om de slimme thermostaat uit te proberen en te vergelijken met het minder bekende, maar het al langer beschikbare Honeywell Evohome. Na een aantal maanden testen, bleek maar één systeem echt opgewassen tegen de winterkou.

Setting

Het was praktisch gezien onmogelijk om de vergelijkende test tussen Evohome en Nest gelijktijdig in één huis te laten verlopen, maar na elkaar uit proberen, zou net niet in één winter passen. Nou wil het geval dat ik nog een middelgroot kantoorpand in mijn bezit heb, dus werd besloten om Evohome thuis uit te testen en Nest in het kantoorpand.

Verschil

Nest Labs heeft bij de introductie in Nederland flink uitgepakt met reclamedistributie tot in de Apple Store. De thermostaat heeft een uitstraling die past bij een Apple-product: mooi ontwerp, strakke gebruikersinterface en hoge wannahave-factor. De Evohome moet het wat meer van het product zelf hebben, enthousiaste gebruikers die als brand-ambassadors functioneren, maar met een product met een lichtelijk saai image.

Beide merken proberen op hun eigen manier een ‘connected home’ op te zetten, beide zijn dan ook bereikbaar op afstand via het internet. Beide systemen zijn tot op zekere hoogte ook zelflerend . Evohome doet zijn best om op een bepaalde tijd de gevraagde temperatuur te bereiken. Nest probeert vanuit je gebruik en aanwezigheid te bepalen, wat een goed bijhorend schema zou kunnen zijn. Hier ging het in het kantoor al fout, want als er ergens een plek zonder vast ritme is, dan is het daar wel. Uiteindelijk bleek er soms uren hard gestookt te worden, terwijl er niemand aanwezig was.

Het grote verschil is echter dat Nest één thermostaat heeft die bepaalt of de verwarming voor het hele pand aan of uit moet, Evohome heeft per ruimte een thermostaat en kan ook per ruimte verwarmen. Is Nest daardoor minder bruikbaar of slechter? In mijn geval wel, op kantoor is te weinig regelmaat om een patroon te detecteren en thuis wil ik juist per ruimte kunnen bepalen hoe warm het daar moet zijn. Nest heeft samen met de rook- en CO2-detector nog heel interessante mogelijkheden, maar voorlopig is het nu een hele sjieke thermostaat die we met de hand bedienen en soms op afstand via een app op een andere temperatuur zetten.

Koud huis

Ik woon in een huis wat ik al veertien jaar niet goed verwarmd krijg: nieuwbouw, slecht geïsoleerd met een koude zolder. De huiskamer was redelijk te verwarmen, maar zodra die op temperatuur was, ging de verwarming weer uit, was de rest van het huis nog koud en koelde de huiskamer ook alweer af. Ik was bijna op het punt om te verhuizen, want ik was de winters echt zat op deze manier. Mijn verwachtingen van het Evohome-systeem waren dan ook hoog.

Installatie

Evohome is niet iets wat je even online bestelt en de volgende dag zelf installeert. Uiteindelijk duurde het bij mij een hele dag om de ketel te voorzien van een draadloze opentherm-module, een internetgateway te plaatsen bij mijn router en elke radiator van een eigen draadloze regelaar met display te voorzien.

Radiatorregelaars

Die draadloze regelaars zijn de reden dat ik nog even blijf wonen waar ik woon. Per kamer kunnen ze bepalen hoe warm het is, dit via het draadloze systeem doorgeven, opdrachten ontvangen om desgewenst de radiatorknop motorgestuurd dicht te draaien of open te zetten, om zo de juiste temperatuur in die kamer te krijgen. Als dus de huiskamer op temperatuur is en de keuken niet, dan zal de huiskamer verder niet verwarmd worden en gaat de verwarming net zolang door, totdat de keuken ook de juiste temperatuur heeft bereikt. Iets wat tot dusver nooit mogelijk is geweest, sterker nog, ik kan nu op de eerste etage de badkamer of op de tweede etage een slaapkamer verwarmen, terwijl ik de huiskamer niet verwarm.

Het aansturen en programmeren van die regelaars kan op twee manieren. Via een bedieningsinterface met aanraakscherm (en ingebouwde thermostaat) of via een app voor Android en iOS. Ik gebruik ze uiteindelijk allebei. Vanuit bed of onderweg is de app natuurlijk het handigst, maar om van het gehele gezin te verwachten dat ze een smartphone bij de hand hebben als ze de verwarming een graadje hoger willen, dat gaat me net iets te ver.

Pebble en IFTTT

Bedienen via een smartwatch kan sinds kort ook via een Pebble Smartwatch. Haast alle functies van de app zijn ook hier te benaderen en vaak effectiever. Onderweg de verwarming aan of uitzetten, is letterlijk een handeling van twee klikjes op de Pebble. Gebruik je liever zelfs helemaal geen handelingen, dan kun je nu ook via de website IFTTT.com verschillende macro’s koppelen aan Evohome. Denk aan functies als ‘wanneer het buiten warmer is dan 20 graden, zet dan de verwarming volledig uit’ of ‘Als ik vijf kilometer van mijn huis ben verwijderd, verlaag dan de temperatuur met 3 graden’.

Je zou zelfs de Nest-rookmelder erin kunnen betrekken en deze via ifttt.com kunnen verbinden met je Evohome.

Minpunten

Minpunten heb ik haast niet kunnen vinden. Het systeem werkt super stabiel, de software op de bedieningsinterface en op de smartphone zijn eenvoudig door ieder gezinslid te installeren en gemakkelijk te bedienen en ik heb een warm huis. Het zou hoogstens aangenaam zijn dat als je een radiator handmatig op een andere temperatuur zet, deze waarde visueel ook wordt overgenomen op je display.

Besparen

In theorie zou je, net zoals met Nest door het inzichtelijk maken van je verbruik, moeten kunnen besparen op je stookkosten. Waarom zou je de huiskamer mee verwarmen als je de hele dag boven op je kantoor zit te werken? Aan de andere kant heb ik geproefd van de luxe van warme ruimtes op elke moment van de dag. Ruimtes die voorheen misschien niet zou verwarmen, ga je nu zelfs voor een paar minuten verwarmen. Uiteindelijk ga ik er dan nog steeds op vooruit: voor het zelfde maandbedrag opeens overal warme ruimtes.

Conclusie

Hoe goed het idee aanvankelijk ook leek, beide systemen zijn niet met elkaar te vergelijken. Nest Thermostat is gericht op het aanleren van de meest efficiënte stooktijden en temperatuurstanden. Evohome laat die planning meer aan de gebruiker over, maar geeft deze dan ook ongekende controle over lokale temperatuur en schema’s. Uiteindelijk telt het resultaat en gaf Evohome mij, voor het eerst in veertien jaar, een warm huis. En gaf Nest me, niet voor het eerst, een ontregeld kantoorklimaat.

Deel dit bericht

11 Reacties

Z.Eur

Nest is leuk voor Amerikaanse huishoudens waar 1 centrale aan/uit thermostaat gebruikelijk is. Ook verwarmt een Amerikaan vaak alle kamers in zijn huis op mbv luchtverwarming.
Vanwege de prijs van electriciteit was Nederlandse zuinigheid zoals het individueel opwarmen van kamers op verschillende temperaturen nooit echt een issue in de US.
Met al onze thermostaatknoppen en electronische thermostaten in NL waren we onze tijd al ver vooruit en is Nest enkel een leuke gadget.
Honeywell leverde dit soort systemen als een 10jaar geleden maar ze hebben nogal moeite om hun producten er een beetje leuk en sexy uit te laten zien….

Brian

Leuke review. Ben zelf ook nog steeds aan het twijfelen over de Evohome. Wel jammer dat je de prijs niet meeneemt in je review. Voor al mijn kamers in mijn eengezinswoning zou ik 900 euro kwijt zijn. Toch wel een drempel.

Paul Roos

Ik onderschrijf bovenstaande conclusies volkomen. We hebben Evohome nu een half jaar in gebruik en het heeft precies de voordelen die hierboven beschreven worden. Een aanrader!

Nest zie ik inderdaad als een sexy gadget die vrijwel niets méér kan dan de good old Honeywell Chromotherm. (De nieuwe versies daarvan kun je inmiddels ook met een app bedienen)

Maar ik wil wel Nest rookmelders! Vooral omdat ze er zo prachtig uitzien en ook omdat ze wél extra functionaliteit bieden, zoals praten met elkaar.

Rob

Hier draait het systeem al een aantal jaren. Niet tot volle tevredenheid. De ketelaansturing werkt niet optimaal. De ketel blijft dag en nacht pendelen. Met hulp van leden van een forum is het probleem na drie jaar opgelost. Honeywell heeft geen enkele keer hulp geboden. Die verwijst elke keer door naar de leverancier.

Stefan

de Evohome is hier recent aangesloten, en ik ben er helemaal niet van onder de indruk. Het afzonderlijk aansturen van thermostaten is een pre, mits je genoeg thermostaatkranen bijbestelt voor dit huis zijn dat er 7. Dat maakt het systeem al snel zo’n €1000, belachelijk hoog. En dat speelt vooral op wanneer ik dat thermostaat-ding wil gebruiken. Het is zwaar, goedkoop gebouwd met ouderwetse druk schermen en korrelig beeld, en een interface waar niet over is nagedacht. Te veel “klikken” en scherm maakt slecht gebruik van ruimte. Het geeft ook veel veel licht. De draadloos-functie is ook niks meer dan marketing; binnen anderhalf uur is ‘ie leeg.

De afzonderlijk aansturen de thermostaatkranen is een functie waar ik al sinds 2005 naar heb gezocht. Dat het nu pas komt, en dan zo knullig en goedkoop uitgevoerd tegen Premium prijzen; schandalig.

Nest moet met een thermostaat extensie komen, en Evohome moet zijn hardware aanpakken, en de software ook (ik heb 50% glas in de woonkamer, bij zonnig weer schiet die Evohome zij doel voorbij), en als ik weg ben moet ‘ie dat kunnen detecteren.

De nest heeft zijn beperkingen, maar ze innoveren tenminste, en niet alleen omdat het moet.

Sander van der Heide

@Rob. Ben wel heel benieuwd wat het probleem veroorzaakte. Overigens heeft mijn installateur me afgeraden een regelaar te plaatsen bij de vloerverwarming in mijn keuken. Juist om dit te voorkomen, dat ie in de nacht maar steeds zou blijven aanslaan.

Ricardo

Nest is inderdaad een “ordinaire” thermostaat.

Ik heb sinds oktober dit jaar het honeywell evohome systeem geplaatst. Wat een verandeming!Ok…het koste ruim 800 euro (3 losse radiator thermostaten, 1 draadloze verbindingen voor de ketel, een retouraansluiting voor bij de ketel, een draadloze verbinding en een automatische afsluiter voor de vloerverwarming en een wifi systeem van evohome) maar……dat heb ik er zo uit met de stookkosten die eindelijk onder controle blijven dankzij de draadloze thermostaten. Die per kamer ook alleen aangaan wanneer ze aan moeten gaan (makkelijk voor te programmeren) of ik zet de verwarming handmatig aan wanneer ik extra warmte wil in de kamer waar ik mij op dat moment bevind. Het is inderdaad geen sexy systeem en wat log qua uiterlijk. Maar het fungeert slechts als thermostaat voor de woonkamer want met de app bedien je het gehele systeem zoals jij dit wil. Overigens kun je de basis unit instellen qua lichtsterkte en is de batterijduur prima. Gaat minimaal 12 uur mee zonder op te laden.Waarom zou je dit apparaat van 20×10 cm meesjokken door je huis terwijl je met je telefoon alles onder controle hebt!? Op ieder gewenst moment kun je de tijdsduur en temperatuur controleren van het hele systeem. Zowel thuis als onderweg. Waarom onderweg zou je dan zeggen? Als ik vanuit de wintersport vakantie naar huis ga zet ik de kachel vanuit de slaapstand lekker aan zodat het thuis aangenaam is wanneer ik thuis kom…super !!!!!

Ik zie nu al, na 2 maanden, dat ik minder verbruik en een meer dan aangename temperatuur in huis heb dan ooit te voren(moet ik ook toegeven dat ik net klaar ben met een interne verbouwing waaarin ik zelf alles…maar dan ook alles heb geisoleerd tot de tussenmuurtjes en wc spoelsysteem aan toe.)

We zijn inmiddels van 200 euro gas per maand naar 160 euro gezakt….40 euro per maand minder x 12 maanden….reken maar uit.

De loodgieter heeft overigens wel voor mij de retouraansluiting voor de ketel aangesloten en de aan/uit sluiter voor de vloerverwarming (2 uur a 50 euro) dit moest wel ff professioneel gebeuren met een 22 aansluiting. (Dat kon ik zelf dan weer niet)

Rien

We hebben sinds september Evo systeem.
Regelen per ruimte en in woonkamer per zone met 4 radiatoren werkt prima.
Net zoals Rob blijft de ketel pendelen, s’nachts duidelijk hoorbaar.
Rob, kun je uitleggen hoe dit op te lossen of een link naar het forum aangeven?

Jeroen

Ik begrijp het vergelijk totaal niet. Gewoon over ophouden dus.
Evohome begrijpt wat de toekomst is. Nest is goed in iets sexy presenteren, ook de vergelijking met Apple is slecht, ze doen namelijk echt helemaal niets vernieuwends.
Ik heb nu EvoHome gedurende 1,5 jaar. 8 verwarmingen in een oud huis. Het werkt perfect, af en toe lijkt het alsof het systeem wat meer tijd nodig heeft en de batterij duur van de thermostaat kranen vind ik tegen vallen (±1 jaar) maar ik heb denk ik in het eerste jaar de kosten er ruimschoots uit.

Verbeterpunten:
De app, deze is de hele tijd aan het laden. Is geen echte app, maar meer een webapp. Voor dit geld mag dat wel wat professioneler.
Het scherm is ouderwets en de interfase achterhaald.
Maar als je het ingesteld hebt, top!

Wat bedoelen jullie met het pendelen van de ketel?
Nestprotect met IFTTT is een mooie tip. Dank daarvoor!

Toine

Ik ben van plan evohome aan te schaffen, nu heb ik voorlopig 1 vraagje,
Het bedieningsscherm display blijft dat altijd aan of dimt deze na een aantal minuten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond