Deel dit artikel
-

Hands-on Lab: iMac

Apple Nederland ontving afgelopen week het journaille voor een toelichting op het nieuwe altaar: de volgende generatie iMac die sinds een week in Nederland te koop is.

Omdat de aandacht vooral uitgaat naar iPads en iPhones, wordt maar al te gauw vergeten dat Apple al enkele jaren marktleider is op het gebied van de all-in-one desktops. De iMac heeft net als de Neanderthaler een hele evolutie doorgemaakt – van lampenkap tot plat scherm – maar is altijd populair gebleven. Klonen van Dell en HP hebben de consument tot nu toe niet echt kunnen bekoren.

Toegegeven: de populariteit van desktop pc’s neemt af onder invloed van tablets en notebooks, maar voor een kantoor- of thuiswerker is een groot scherm waarin een complete pc zit opgesloten wel zo aantrekkelijk.

Heel veel anders oogt de nieuwe iMac niet vergeleken bij zijn voorgangers. Althans voor wie er recht voorstaat. Toch meet hij aan de randen slechts vijf mm en heeft hij tot veertig procent minder volume dan de vorige generatie. Apple heeft naar eigen zeggen een ‘geavanceerd volcontinu lamineerproces’ toegepast om een ruimte van 2 mm tussen het LCD-scherm en het glas weg te halen. Het dunne scherm is echter deels gezichtsbedrog, want achterop het apparaat is nog steeds een dikke bobbel te zien. Meest opvallend is eigenlijk het scherm zelf met IPS-technologie (in-plane switching). IPS zorgt vanuit praktisch elke kijkhoek voor een helder beeld met goede kleuren.

Aan de achterkant vinden we voor het eerst USB 3.0-aansluitingen. Het is trouwens ook de eerste iMac zonder DVD drive, maar de vraag is of die wordt gemist.

Wat verder is veranderd, is het geluid. De nieuwe ingebouwde luidsprekers geven een beter Hifi-geluid dan voorheen. Dat kunnen we na wat iTunes-liedjes te hebben afgespeeld beamen, maar de aansluiting van een luidsprekerset met subwoofer blijft nog altijd geen overbodige luxe.

De nieuwe iMac heeft nu ook twee ingebouwde microfoons die de positie van de gebruiker beter kunnen bepalen en het geluid om hem heen kunnen wegfilteren. De dicteerfunctie werkt daardoor een stuk nauwkeuriger en je stem klinkt helderder bij FaceTime-videogesprekken.

Uit de eerste benchmarks die op vaksites zijn verschenen valt te leiden dat er weinig winst valt te halen qua snelheid. Natuurlijk: de nieuwe iMac is weer iets sneller dan zijn voorgangers, maar de GeekBench 2-scores schieten niet door het plafond.

Wie bereid is 250 euro meer te betalen bovenop de standaardconfiguratie kan kiezen voor Fusion Drive, die een harde schijf combineert met de snelle prestaties van flashopslag. De programma’s, documenten, foto’s en andere bestanden die je veel gebruikt blijven op de snellere flash-schijf staan, terwijl minder vaak gebruikte onderdelen naar de harde schijf worden verplaatst. Wie een MacBook Air heeft weet het voordeel voor flashopslag, maar daar heeft het snel kunnen herstarten ook echt nut, dat is wat minder bij een desktop pc die je wellicht nooit uitzet.

Want de iMac is ook los van die Fusion Drive helaas zo’n twintig procent duurder geworden, althans wat betreft het instapmodel van 21,5 inch: 1379 euro. Het duurdere 27 inch model is volgens de laatste berichten vertraagd tot januari.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond