Deel dit artikel
-

Hands-on: LG Optimus G

LG’s vlaggenschip Optimus G werd afgelopen week dan eindelijk op het World Mobile Congress in Barcelona aangekondigd voor de Europese markt. Zes maanden na de lancering in de VS en Azië. Beter laat dan nooit?

Mobieltjesmakers die geen Apple of Samsung heten, hebben het tegenwoordig behoorlijk lastig. Het gevecht vindt vooral  plaats om de derde plaats op de wereldranglijst, waarbij Nokia inzet op Windows Phone en BlackBerry op zijn eigen platform. LG, dat sinds kort ook weer volop meedoet, houdt het daarentegen gewoon op het vertrouwde Android.

LG is de Zuid-Koreaanse bijna-buur van Samsung en technisch minstens even superieur, maar marketingtechnisch heeft Samsung het slimmer aangepakt, waardoor LG eigenlijk alleen komt kijken als er weer een nieuw toestel aan de man of vrouw is te brengen.

Het is voor iedere fabrikant dan ook buitengewoon lastig om de verwende consument warm te krijgen voor weer een nieuwe luxe smartphone. Dat de Optimus G eerst in de VS verkrijgbaar was, valt nog te begrijpen. Het toestel biedt ondersteuning voor LTE (4G) en die standaard wordt bijvoorbeeld pas dit jaar pas in Nederland uitgerold. Daarmee is het belangrijkste voordeel van de G ook meteen genoemd.

LG leverde een bijna dertig pagina’s tellende uitleg bij het testexemplaar, vol superlatieven, maar andere mobieltjes kunnen de Optimus G technisch aan: 2 GB RAM geheugen, een groot en helder IPS scherm, 13 MP-camera en Jelly Bean OS. LG geeft hoog op van zijn batterijtechnologie die na achthonderd laadcycli nog niet vermoeid raakt.

LG heeft een aantal handigheidjes ingebouwd. Op elk moment, in elke applicatie, kun je bijvoorbeeld een menu naar beneden trekken en snel toegang krijgen tot andere functies, zoals agenda of het web. De thuisknop kan zo worden ingesteld dat bij de ontvangst van een mailtje van een vriend rood of groen kleurt. Je kunt een telefoonnummer schrijven op het scherm, waarna dat nummer vanzelf in het adressenboek wordt opgenomen.

Stemherkenning werkt zelfs sneller dan bij Apples Siri. Gesproken Nederlands wordt met uitroepteken en al correct herkend. Er zit zelfs FM-radio ingebouwd, waarbij de hoofdtelefoon als antenne fungeert. Van navigatie tot kantoorsoftware, alles is aanwezig.

Minpuntjes: de behuizing is niet echt aaibaar, zoals mobieltjes van de concurrentie. Het is geen unibody ontwerp, en de scherpe randen (vooral aan de bovenkant) voel je maar al te goed. Het geluid is blikkerig en voor een luxe smartphone bijna onacceptabel. LG adviseert het gebruik van zijn QuadBeat-oordopjes.

Wie op korte termijn een Androidtoestel zoekt met LTE ondersteuning, zou de G kunnen overwegen, maar moet zich wel realiseren dat 4G standaard wordt bij elke smartphone. De voordelen van de Optimus G zitten hem in kleine dingen, die niet voor iedere gebruiker even relevant hoeven te zijn. Verstokte iOS-gebruikers zien we niet zo snel overstappen: het Android OS blijft rommelig ogen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen Bos

Verstokte iOS-gebruikers zien we niet zo snel overstappen: het Android OS blijft rommelig ogen?

Typisch een opmerking van een iOS gebruiker…….
Kijk naar de verkoopcijfers in US en zie dat het unieke Apple een mainstream product aan het worden is, wat inmiddels door de jeugd in de US de rug wordt toegekeerd. “Oude mensen” zoals hun ouders gebruiken inmiddels Apple. The new generation gaat inmiddels voor “customisation”. En tja…dat laat het dichtgetimmerde Apple niet toe.

Apple heeft het segment gecreëerd, maar zij zijn niet in staat om dit vol te houden. Ik ben benieuwd of zij de markt nogmaals kunnen opschudden met échte innovatie, want anders zal iPhone 6 weer minder gaan verkopen dan iPhone 5. En kijk ook naar het eerdere artikel op dit blog waarin duidelijk werd dat ruim 50% vd omzet van de iPhones nog steeds de oude modellen 4 en 4S betreft. Innovatie is hier dus geen reden tot aankoop meer voor de iPhone 5!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond