Deel dit artikel
-

Hands-On: MacBook Air 2018 vs MacBook

Niet verwacht, toch gekregen: een volledig vernieuwde MacBook Air, de opvolger van het model dat sinds 2010 al geen uiterlijke verandering meer had ondergaan, maar nog wel jaarlijks nieuwe onderdelen kreeg. En daarmee begint de grote verwarring voor de Applefan, want hoe verhoudt de nieuwe MacBook Air zich eigenlijk tot zijn gedoodverfde opvolger MacBook?

Toen in 2015 Apple de ultradunne 12 inch MacBook presenteerde, leek het einde van de MacBook Air nabij. Dit model hield het midden tussen de 11- en 13-inch MacBook Air, maar dan in een superdunne uitvoering en met helder retinascherm.

Toch is de MacBook niet de klapper geworden waarop Apple gehoopt had. Er werd volop geklaagd over die ene USB C-aansluiting, die je grotendeels nodig hebt om je MacBook op te laden, de ondermaatse prestaties en vooral de prijs: de goedkoopste versie kost bij Apple zelf nog altijd 1497 euro. De basisuitvoering van de MacBook Air kost 1349 euro (sommige winkels bieden de Air nog goedkoper aan).

Vorig jaar is de 12-inch MacBook voor het laatst opgewaardeerd met Kaby Lake processoren, en een nieuw toetsenbord, maar de prijs is ook na de komst van de nieuwe MacBook Air niet omlaag gegaan. Overigens heeft Apple nog altijd de klassieke MacBook Air in de aanbieding voor 1097 euro, voor wie een echt instapmodel zoekt.

Ten opzichte van dit oude model is de nieuwe MacBook Air een wereld van verschil: de Air heeft nu ook een retinascherm, een Touch ID-sensor om je laptop mee te ontgrendelen, twee poorten die geschikt zijn voor Thunderbolt 3 en uiteraard een veel krachtiger processor.

Kennelijk om hem niet helemaal uit de markt te verdrijven, blijven er verschillen met de MacBook: Die weegt slechts 920 gram, terwijl de nieuwe Air fors zwaarder is, en ook groter. Je hebt dan ook (iets) meer schermruimte.

De 12-inch MacBook heeft daarentegen weer meer opslag. Deze wordt standaard geleverd met 256GB SSD, terwijl wie bij de MacBook Air 256GB wil maar eventjes 1599 euro op tafel moet leggen (alle andere specificaties blijven gelijk aan het instapmodel van 128 GB).

De 13-inch MacBook Air ondersteunt ook een brede kleurweergave met volledig sRGB, terwijl de 12-inch MacBook standaard sRGB biedt. Tot slot heeft de Air een FaceTime HD-camera, die van de 12-inch MacBook ondersteunt geen HD. De grote vraag is of de MacBook komend jaar nog wordt opgewaardeerd. Mocht dat zo zijn dan liggen een betere camera en de toevoeging van TouchID het meest voor de hand.

Er is elders al het nodige opgemerkt over het vlindertoetsenbord van de derde generatie, bekend van de MacBook Pro 2018, waarvan de toetsen niet meer zo diep indrukken. Waarom daar zo’n probleem van gemaakt wordt is mij nooit duidelijk geworden, het toetsenbord op de MacBook Air is gewoon prima te gebruiken.

Opvallend is het geluid op de Air. De twee luidsprekers zitten ter weerszijde van het toetsenbord, waardoor het stereogeluid beter klinkt, al is het nog steeds blikkerig met weinig laag. Bij de MacBook klinkt het geluid meer gecentreerd, en eerlijk gezegd iets warmer.

Een veelgehoorde klacht is dat de maximale helderheid van het scherm van de MacBook Air een stuk lager is dan bij het scherm van de MacBook Pro. Ook het contrast is wat minder. Hier scoort de 12 inch MacBook wel beter, maar de verschillen blijven minimaal.

De accuduur van tien en een half uur tijdens browsen is twee uur korter dan het oude model en ook korter dan de MacBook Pro.

Het grootste bezwaar van de nieuwe MacBook Air blijft de prijs. Die is nog altijd te hoog voor wat de Air te bieden heeft: voor 1497 euro heb je namelijk al een MacBook Pro met een veel krachtiger processor, eentje die je nodig hebt als je veel foto’s of video’s bewerkt. Niet dat je dat niet zou kunnen op de Air, maar daar zitten grenzen aan.

De 12-inch MacBook blijft aantrekkelijk voor wie een ultralichte laptop zoekt en zelden gebruik maakt van aansluitpoorten anders dan voor opladen. Eigenlijk is de MacBook de ideale reisgezel. Voor alledaags (thuis en kantoor) gebruik raad ik vanwege het grotere scherm toch de Air aan. De Air is weer niet geschikt voor zwaar gebruik, maar voor internetten, tekstverwerken en het afspelen van video’s voldoet hij in alle opzichten.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond