Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Gear

Misschien is het maar goed dat Samsung op IFA in Berlijn het spits afbeet met zijn slimme horloge Samsung Gear. Het geeft anderen de gelegenheid het concept te verbeteren. Al na enkele minuten kom je tot de conclusie dat Gear een stuk beter kan.

Om te beginnen is het horloge (299 euro) veel te dik. Het gewicht valt wel mee, maar zo’n joekel verberg je niet makkelijk onder de mouw van je hemd. Ook heeft Samsung er veel te veel toepassingen in gestopt. Fotootjes ter grootte van een postzegel kijken, zitten we daar nu echt op te wachten? En die 1,9 megapixelcamera aan de voorkant van de Gear levert nou ook niet het soort foto’s op dat je zou willen. Is het nou zo’n moeite om daarvoor de smartphone uit de broekzak te trekken? Zet je er te veel apps op, dan blijft je eindeloos vegen met de vinger totdat eindelijk de juiste app voorschrift.

Samsung Gear is een verlengstuk van de smartphones van Samsung. Op het moment dat er een mailtje of smsje binnenkomt zie je dat op het horloge. Maar lange mails lezen gaat niet. Dan moet toch de smartphone weer tevoorschijn worden gehaald. Er kan ook mee worden gebeld door je smartwatch tegen je oor te houden. Dat ziet er wat dom uit.

De Gear lijkt nuttiger voor hardlopers, waarvoor trouwens ook een app op de Gear  staat. Maar die hebben nu al de keuze uit allerlei alternatieven. Navigatie ondersteuning biedt ook mogelijkheden die nu nog niet volledig lijken benut.

Samsung Gear geeft je niet het gevoel van onmisbaarheid. Wellicht staart de industrie zich weer blind op een categorie gadgets, waarvoor uiteindelijk veel te weinig belangstelling zal blijken te zijn. Zo maakte deze IFA weer eens pijnlijk duidelijk dat de hype van enkele jaren geleden – 3D tv – nu echt over is.

Het neemt niet weg dat fabrikanten niet graag de boot willen missen. Zo was er nog een debuut van een slimme horloge, genaamd The Toq.

De fabrikant is al even verrassend: Qualcomm, bekend van de processor Snapdragon. Op het eerste gezicht verschilt The Toq nauwelijks van de Gear en andere horloges. Het schermpje heeft een 288 x 192 pixel resolutie en de processor 200MHz Cortex M3 is dezelfde al die in de Sony SmartWatch 2 en Kickstarte-horloge Pebble.

Maar er zijn wel een paar verschillen: zo is er geen achtergrondverlichting, dus wordt er nauwelijks energie gebruikt. Zonlicht is voldoende. Het horloge kan draadloos worden opgeladen en wordt geleverd met draadloze hoofdtelefoons. Er draait Android 4.03 op. Kom daar maar eens om bij Samsung.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond