Deel dit artikel
-

Hulp voor mensen met onvoldoende digitale vaardigheden

Nog altijd heeft ongeveer 3 procent van de Nederlanders geen toegang tot internet of heeft internet nog nooit gebruikt. Ook heeft ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlanders geen of onvoldoende digitale vaardigheden. Om die reden gaat in ruim 24 Europese landen de Get Online Week van start. 

In Nederland is er deze week extra aandacht voor het Digitaal Hulpplein waar Nederlanders met onvoldoende digitale vaardigheden terecht kunnen voor hulp.

Eerder gepubliceerde cijfers van het CBS (2013) schetsten al een een beeld van het aantal mensen dat niet goed genoeg mee kan in de digitaliserende samenleving. In steeds meer beroepen is het omgaan met computer en internet een vereiste. De arbeidsmarkt is bovendien sneller en beter toegankelijk via internet. Ook het contact met de overheid verplaatst zich van het fysieke loket naar het online loket. De decentralisaties op het terrein van bijvoorbeeld zorg, jeugd en werk en inkomen leiden er toe dat steeds meer gemeenten hun contacten digitaliseren.

Op digitaalhulpplein.nl kan iedereen zijn digitale vaardigheden testen met de Digimeter en oefenlocaties in de buurt vinden. Het Digitaal Hulpplein is niet alleen online te bereiken, maar ook via het landelijk netwerk van doorverwijzers dat bestaat  uit medewerkers van onder andere bibliotheken en UWV.

Ook is er een telefonische Hulplijn (0800 – 023 4444) waar mensen terecht kunnen voor hulp bij het vinden van een oefenlocatie in de buurt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond