Deel dit artikel
-

IBM lanceert zijn eerste commerciële quantumcomputer

IBM heeft zijn eerste commerciële quantumcomputer aangekondigd, bedoeld voor research en zakelijke doeleinden. De capaciteit van 20 qubit is echter nog bescheiden.

IBM Q System One is ontworpen om de problemen op te lossen die momenteel nog te complex zijn voor klassieke computersystemen. Wetenschappers zien bijvoorbeeld op het gebied van scheikunde een belangrijke rol weggelegd voor quantumtechnologie. Voor eenvoudige moleculen zoals cafeïne kan het aantal quantumtoestanden in het molecuul extreem groot zijn – zelfs zo groot dat de rekenkracht van alle computers die in de toekomst nog gebouwd worden niet genoeg is om tot op een oplossing te kunnen komen.

De pc die we dagelijks gebruiken mag dan nog zo snel zijn, hij rekent stapje voor stapje: oftewel serieel. Met multikernprocessors is die snelheid weliswaar iets opgevoerd (de software moet er wel op geschreven zijn), maar het kost een gemiddelde computer nog altijd enorm veel tijd om bijvoorbeeld een encryptiesleutel te kraken.

De quantumcomputer grijpt terug op een heel ander concept: de quantummechanica. Er wordt niet gerekend met nullen en enen, maar met quantumbits of qubits. Quantumdeeltjes, zoals een atoomkern of een elektron, kunnen zich in meerdere toestanden tegelijk bevinden. Zo kan het magnetisch moment van een elektron, de zogenaamde spin, tegelijk twee verschillende richtingen hebben. Als de spinrichting wordt gebruikt als quantumbit in een computer, kan deze dus tegelijk 0 én 1 zijn. Dat maakt supersnel rekenwerk mogelijk.

De IBM Q System One valt op door het design van Map Project Office, Universal Design Studio en Goppion, maar is alleen bij IBM zelf aan te schaffen.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond