Deel dit artikel
-

Icecat groeit 19 procent tot 8,4 miljoen euro

Technologiebedrijf Icecat, een internationaal uitgever en syndicator van productinformatie, heeft 2018 afgesloten met een omzet van 8,4 miljoen euro en een winst van 882.000 euro. Het zint op overnames in de PIM-markt.

Het bedrijf exploiteert een open source database met productinformatie. Fabrikanten vertellen geven daar productdetails op, e-commercepartijen zoals winkels, vergelijkers en handelplatformen nemen daar data af. Het biedt zijn diensten rechtstreeks aan maar ook als add-on op andere e-commercesystemen.

Vorig jaar kocht Icecat de start-up Syndy, ook een verzamelaar van productinformatie maar dan voor makers van fast moving consumer goods en supermarkten. Die omzet levert over het hele jaar een bijdrage van een derde. De rest komt uit organische groei van Icecat zelf.

De waarde van Syndy zit ook in diens mogelijkheid om dataformaten te kunnen converteren van het ene naar het andere. Icecat krijgt daar steeds meer mee te maken. Fabrikanten werken met starre productinformatiesystemen die niet aansluiten op die van partijen als Amazon en Google en de tienduizenden webwinkels waarmee het Nederlandse technologiebedrijf werkt. Een ‘convertor’ biedt in die gevallen uitkomst.

Naast deze omvormer biedt het bedrijf met kantoren in Nieuwegein en Amsterdam ook een PIM-systeem. Daarmee importeren webwinkels de aangeleverde productdata (informatie over afmetingen, gewicht, materiaal, etc.) in hun eigen marketingsystemen. Op deze PIM-markt is een felle concurrentieslag gaande. Immers, deze bedrijven leveren technologie die handwerk overbodig maakt.

Directeur Martijn Hoogeveen: “Nieuwkomers, zoals Salsify in de VS, hebben in deze nieuwe arena een lokale positie als PIMS-integrator opgeëist. Het is waarschijnlijk dat na verloop van tijd deze nichemarkt van PIMS-integrators een shake-out zal ervaren. Het biedt ook een nieuwe mogelijkheid om de positie van Icecat in de VS te versterken.” De CEO zint op overnames in dit domein.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond