Deel dit artikel
-

Iedereen ziet de noodzaak van een gezamenlijk Nederlands videoplatform, maar hoe?

RTL Videoland sluit de deelname aan een gezamenlijk Nederlands videoplatform als NLZiet zeker niet uit. “Alles is bespreekbaar”, aldus Lucien Brouwer, Chief Consumer Officer van RTL, gisteren bij Cross Media Café: On Demand in Beeld en Geluid te Hilversum. Nagenoeg alle sprekers van het evenement zien de noodzaak van samenwerking in. Maar over de manier waarop is nog geen consensus.

NLZiet directeur Niels Baas ergerde zich zichtbaar aan een opmerking uit de zaal dat een gezamenlijk platform nog altijd heel goed vanuit bijvoorbeeld een NPO Plus kan worden gepresenteerd. “Ik hoop nu echt dat de deelnemende partijen (RTL, NPO en Talpa – JL) eens over hun schaduw heen durven te stappen. Het feit dat wij slechts 60.000 betalende abonnees hebben komt toch vooral omdat iedere omroep zijn eigen platform aan het promoten is.”

Om op het gebied van distributie tegenwicht te bieden aan de grote internationale spelers zoals Apple, Disney en het sterk opkomende Quibi (CEO Meg Whitman) zijn samenwerking en creativiteit onontbeerlijk. Dat stond ook al het whitepaper ‘Van TVOD tot SVOD naar AVOD‘ van ODMedia en Media Perspectives dat vrijdag is gepresenteerd. Er liggen kansen voor Nederlandse aanbieders en contentmakers als het gaat om Video On Demand (VOD), maar zonder bundeling van krachten gaat het niet lukken.

Toch zijn er nog wel verschillende formules denkbaar en wellicht vanuit de mediawet gezien zelfs noodzakelijk. Afke van Rijn, directeur Media en Creatieve Industrie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft kort geleden met grote mediapartijen aan tafel gezeten. “Bij iedereen bestaat de wens tot samenwerking, maar we moeten nog wel de juiste weg zien te vinden. De publieke omroep mag bijvoorbeeld geen exclusieve content achter een betaalmuur zetten. Een betaalplatform als NPO Plus wordt vanuit de politiek al met de nodige scepsis bekeken. Maar je zou kunnen denken aan shop-in-shop oplossingen, waarbij je als kijker wel via een gezamenlijk loket binnenkomt.”

Baas, die onlangs met Nederlandse mediamakers een studiereis maakte naar Los Angeles en San Francisco, waarschuwde maar weer eens voor de ‘streaming wars’, waarvoor steeds grotere budgetten ter beschikking worden gesteld. “We moeten uitkijken dat we met Nederlandse producties niet achter de algoritmen van Netflix terechtkomen, maar een eigen vuist maken.”

Het grote voorbeeld voor Baas is het Franse Salto, waarin de Franse omroepen samenwerken en die ook opdracht kunnen geven om exclusieve content te maken. Iets dat op dit moment alleen vanuit Videoland lukt, maar niet vanuit NLZiet.

Maar een begin is gemaakt. RTL XL en Videoland worden op termijn al samengevoegd en dan kunnen kijkers kiezen uit een aanbod met of zonder reclame. De samenvoeging met NLZiet zou een volgende stap kunnen zijn.

Niet iedereen maakt zich druk over contentbundeling. Om jonge makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, biedt het onafhankelijke Cinetree vanaf 1 november makers, festivals en opleidingen de mogelijkheid om hun films en documentaires delen met het grotere publiek.

Het platform bouwt hiervoor volgens initiatiefneemster Hanna Verboom een shop-in-shop omgeving op haar site. Een eerste stap is de lancering van de Korte Filmcollectie in samenwerking met het Nederlands Filmfonds en CineSud, filmhub voor nieuwe filmmakers en professionals.

De films in de Korte Filmcollectie worden het eerste jaar gratis aangeboden. Ook zullen verschillende verdien- en crowdfunding modellen getest worden om te zorgen dat de makers inkomsten kunnen onttrekken uit hun producties.

Voor producenten lijkt de komst van videoplatforms alleen maar goed nieuws. Zij kunnen hun ideeën aan meer afnemers slijten. Dat geldt helemaal voor NewBe. Oprichter Jeroen Koopman begon ooit met YouTube in de veronderstelling dat hij verder zou kunnen groeien naar producties voor lineaire televisie. “Nu begint online en on demand steeds belangrijker geworden en richten we ons op de grote platforms. Onze serie Toon is straks in 190 landen via Netflix te bekijken.”

Produceren voor online platforms is volgens Koopman wel heel anders dan voor lineaire tv. “Het online kijkerspubliek maakt een bewuste keuze om een serie te kijken. Daardoor kun je ook wel iets dieper gaan dan bij reguliere tv.” Daar staat tegenover dat je meer aan marketing moet doen omdat je anders niet gevonden wordt tussen het enorme aanbod. De producent van de Netflix serie Norsemen investeerde 20.000 dollar in Facebook advertenties. “Hij heeft de opdracht van een tweede serie binnen.”

Georgette Schlick (Fremantle) bracht wel een nuance aan. “Je moet produceren tegen lagere budgetten dan bij de reguliere tv. Iedereen denkt dat we voor Mocro Maffia (Videoland) veel geld hebben gekregen. Dat is niet zo. Op zich is daar niets verkeerds aan. We zullen ook moeten leren produceren voor online platforms.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Seb

NL Ziet is nogal visieloos en krampachtig opgezet. Welk nut heeft het om naast alle platformen van de onafhankelijke omroepen nóg een platform op te tuigen?

NL Ziet had beter qua organisatie aangestuurd op het beschikbaar maken van content op elkaars platformen. Zodat, bijvoorbeeld, Goede Tijden Slechte Tijden van RTL óók te zien zou zijn op Talpa’s KIJK en NPO Plus platformen. In plaats van een eigen NL Ziet platform, transformeer je het naar een streaming service abonnement op de bestaande platformen van de omroepen. Een soort van iDeal, maar dan voor Nederlandse streaming content.

Je geeft de consument dus de keuze. Gratis, met eventueel reclames en enkel producties van de eigen omroep. Betaald, met enkel producties van de eigen omroep en een NL Ziet abonnement met content van alle omroepen óp de bestaande Videoland, NPO Plus en KIJK platformen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond