Deel dit artikel
-

Inspectie: veel misstanden bij flits- en maaltijdbezorgers

Maaltijd- en flitsbezorgers zijn doorgaans te jong, krijgen onvoldoende betaald of werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Dat blijkt uit een grootschalige steekproef van de Nederlandse Arbeidsinspectie in 13 steden onder ruim 350 maaltijd- en flitsbezorgers.

In zeker twintig gevallen was de bezorger jonger dan 16 jaar, de jongste bezorger zelfs dertien.

De Nederlandse Arbeidsinspectie controleerde afgelopen vrijdag in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Breda, Maastricht, Haarlem, Almere en Tiel meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging. Daarbij werden tientallen overtredingen geconstateerd.

Bezorgers werkten in enkele gevallen te lang naast schooltijd. Ook werden tijdens de inspectie 21 bezorgers aangetroffen die geen vergunning hadden om in Nederland te werken.

Ook de veiligheid in de panden van de bezorgdiensten bleek niet altijd op orde. Zo staan er vaak zware artikelen op hoogte die eenvoudig op medewerkers kunnen vallen. Verder zijn de paden soms te smal, zijn de nooduitgangen regelmatig geblokkeerd en zijn werknemers vaak niet goed op de hoogte van hoe ze moeten handelen in noodsituaties. De betrokken ondernemingen zullen hiervoor een waarschuwing krijgen van de Arbeidsinspectie.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had al besloten om de kinderarbeidswet aan te passen. Jongeren onder de 16 jaar mogen binnenkort geen boodschappen meer bezorgen. De bezorgers rijden vaak snel op een (elektrische) fiets door het drukke verkeer.

Sinds juli 2020 mochten 13-,14,- en 15-jarigen al niet meer aan de slag als maaltijdbezorger. De PvdA en GroenLinks vonden dat het verbod ook voor flitsbezorgers moest gelden.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Stef Bouwhuis

Als er maar 20 bezorgers (riders) onder de 16 jaar zijn ‘ontdekt’ met zo’n supergrote actie, dan valt het allemaal best mee. Vooral als dat bijvoorbeeld maar bij een 3-tal van deze locaties het geval was, maar dat staat helaas niet in het artikel. Er staat ook niet hoeveel locaties zijn onderzocht, maar de grote hoeveelheid steden doet een enorme actie vermoeden. In zo’n geval vind je in een tijd van te weinig personeel altijd wel misstanden. We moeten dit dit niet over dramatiseren. Ik weet het niet hoor, maar toen ik 15 was had ik ook een baantje na school en dat was hartstikke leuk. Dat onze betuttelende overheid vanaf juni 2020 jongeren van die leeftijd niet meer toestaat te bezorgen is dan ook jammer. Je kan jongeren beter aanleren dat werken loont.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond