Deel dit artikel
-

Handelsland Nederland onder druk door internet

Intensiever gebruik van internet leidt tot toenemende transparantie van de wereldmarkten. Het wordt makkelijker om contact te leggen, relaties te onderhouden en ‘koopjes’ te vinden. Dat heeft consequenties voor Nederland als handelsland, zegt het ING Economisch Bureau in het vandaag verschenen rapport ‘Van een gouden verleden naar een gouden toekomst?’ dat ter gelegenheid van SAIL Amsterdam 2015 is opgesteld.

China start bijvoorbeeld met Alibaba.com zijn eigen marktplaats. Steeds meer ‘handel’ vindt dus online plaats en hoeft niet altijd meer via Nederland als handelsland te lopen.

Daarnaast zullen 3D-printen, de circulaire economie en hernieuwbare energie de benodigde toestroom van grondstoffen naar Europa beperken.

Nederlandse bedrijven kunnen trachten een grotere rol als regisseur en market maker te vervullen voor goederen die Nederland niet langer inkomen, maar rechtstreeks van herkomst naar bestemming gaan. Flora Holland, de Aalsmeerse bloemenveiling slaagt erin deze rol te pakken. De bloemen komen lang niet altijd meer voor de veilingklok van Flora Holland, maar gaan onder Nederlandse regie rechtstreeks van leverancier naar afnemer.

Ook al is internet een uitdaging voor de handelaar, dan nog is het beter om daarin zelf het voortouw te nemen, stelt ING. Daarvoor is het ook belangrijk dat Nederland voorop blijft lopen met een sterke digitale infrastructuur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond