Deel dit artikel
-

‘Veel rendement uit investeringen Internet of Things’

Investeren in Internet of Things kan leiden tot een forse omzetstijging. IoT-marktleiders, bedrijven die bijvoorbeeld monitoringtechnieken inzetten, boekten 64 procent meer omzet, zegt IT-leverancier Tata Consultancy Services (TCS).

De TCS Global Trend Study naar IoT, waaraan 795 managers van grote multinationals deelnamen, signaleert een enorm potentieel voor omzetgroei uit IoT, maar ziet ook nog hindernissen.

Over de hele linie melden bedrijven die in IoT investeren een aanzienlijke omzetstijging dankzij hun IoT-programma’s – gemiddeld 15,6 procent in 2014. Bijna één op tien zag de inkomsten met 30 procent of meer toenemen.

Bestuurders zien IoT nog als groeimarkt voor hun onderneming; 12 procent verwacht in 2015 minstens 100 miljoen dollar in IoT te investeren, en 3 procent van de 795 bedrijven denkt zelfs aan minimaal 1 miljard dollar. Het onderzoek laat ook zien dat bedrijven verwachten dat hun IoT-budgetten elk jaar zullen blijven toenemen, tot 103 miljoen dollar per bedrijf in 2018, een stijging van 20 procent.

Ondernemingen die voorop lopen met IoT-innovatie, haalden het hoogste rendement uit hun investeringen, zegt Tata. De succesvolste 8 procent van de respondenten, gemeten naar ROI uit IoT, meldde over 2014 een inkomstengroei van 64 procent, direct te herleiden tot hun IoT-investeringen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het volgen van klanten via mobiele apps de meest gebruikte IoT-technologie is – bijna de helft van de respondenten maakt hier gebruik van. Weer anderen willen producten en productprestaties volgen.

Wel zijn nog flinke drempels zijn te nemen alvorens de belofte van IoT ingelost kan worden. Respondenten vinden het vooral moeilijk hun medewerkers anders te laten denken over klanten, producten en processen. Er zijn nog veel vraagtekens rond technologische aspecten als verwerking van Big Data, interne versus externe ontwikkeling, integratie van IoT-data met bedrijfssystemen, en beveiliging en betrouwbaarheid.

De gezondheidszorg die volgens velen de meeste kansen biedt voor IoT-toepassingen is momenteel een van de minst ontwikkelde IoT-sectoren. Dat is een gevolg van de strenge wet- en regelgeving rond databeveiliging, die innovatie vooralsnog in de weg staat. De sector denkt in 2015 slechts 0,3 procent van zijn budget aan IoT uit te geven, maar verwacht dat dit percentage in 2018 met minstens 30 procent zal zijn toegenomen. De IoT-gestuurde zorgmarkt is in 2020 goed voor zo’n 117 miljard dollar.

Respondenten in de maakindustrie melden de grootste omzetgroei uit IoT: gemiddeld 28,5 procent, gevolgd door de financiële sector en media & entertainment. Automotive haalt opvallend genoeg de laagste inkomstengroei met slechts 9,9 procent.

Tara lijkt optimistischer dan McKinsey, dat constateert dat de technologie nog niet rijp genoeg is, veel meer samenwerking is vereist, noodzakelijke onderdelen nog te duur zijn en het ontbreekt aan goede analytics.

Deel dit bericht

2 Reacties

Marcel

Een ondergeschoven kindje is vaak nog security. Recent was nog de Jeep in het nieuws die op afstand gehackt kon worden waarbij zelf de aandrijving uitgeschakeld kon worden.

Dit laat wel zien dat toch veel bedrijven de risico’s van cyberterreur en cybercrime onderschatten. Ik denk dat dit ook een belangrijke drempel is voor de internet op things.

Elise

Hmmm onverwacht eigenlijk. Ik dacht weer zo’n buzz term die niks wordt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond