Deel dit artikel
-

Jan Riemens en Bram Bloemberg weg bij Zoomin

Videobedrijf Zoomin is nu volledig in handen gekomen van het Zweedse mediabedrijf MTG. Voor het belang van 49 procent krijgen directieleden Jan Riemens en Bram Bloemberg 6,2 miljoen euro.

Tegelijk wordt een schuld van 11,3 miljoen euro aan de investeringsmaatschappij Adversa van onder anderen Riemens en Bloemberg afgelost.

Riemens en Bloemberg, tot 2015 ook nog eigenaar van persbureau Novum, leggen hun functies neer. Zij willen ‘nieuwe uitdagingen’ aangaan. Roger Lodewick en Andreas Walker nemen hun plaats in.

Zoomin werd in 2002 in Amsterdam opgericht om de Generatie Z met video via internet te kunnen bedienen. Het netwerk groeide volgens opgaven van Zoomin zelf naar 3500 freelance videojournalisten. In 2015, toen de Zweden een meerderheidsbelang in Zoomin namen, werd het bedrijf nog op 88 miljoen euro gewaardeerd.

MTGs investering volgde destijds op die in ESL (e-sportsbedrijf) en Splay (MCN uit Scandinavië). Er zou nauw worden samengewerkt met deze onderdelen en met Viagame, de gamepoot van MTG. ‘We gaan nu van draf naar galop,’ beloofde Riemens.

Na de overname waren er nogal wat schermutselingen. Vorig jaar had het bedrijf een slepend conflict met het Britse Music Nations Network, een van zijn contentpartners. Als gevolg van een tijdelijke YouTube blokkade zou Zoomin 1,8 miljoen euro schade hebben geleden.

Met de voorspelde groei wilde het ook niet lukken. Wegens tegenvallende reclame-inkomsten moest MTG onlangs nog een forse afwaardering in het jaarverslag (pdf) opnemen van 593 miljoen SEK.

Van YouTube werd de aandacht deels verlegd naar Facebook. In januari was Zoomin.TV naar eigen zeggen de op vijf na grootste uitgever op Facebook wereldwijd met 1,2 miljard impressies. Op YouTube haalt Zoomin.TV 1 miljard impressies per maand.

In maart werd nog een reorganisatie aangekondigd, waarbij de Benelux centraal zou worden aangestuurd.

Moeder MTG is overigens voor zijn omzet niet aangewezen op Zoomin. Tegenwoordig investeert het bedrijf vooral in online gaming (onder meer na de overname van InnoGames) en esports (via ESL en DreamHack). Digital video content, waartoe Zoomin wordt gerekend, vormt nog maar 12 procent van de totale omzet.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond