Deel dit artikel
-

Just Eat Takeaway: piek verliezen bereikt

De omzet van maaltijdbezorger Just East Takeaway is het afgelopen half jaar 52 procent gegroeid naar 2,6 miljard euro. Daarbij is de omzet van de jongste aanwinst Grubhub niet meegerekend. Het brutoresultaat was nog wel 190 miljoen euro negatief als gevolg van investeringen.

Het bedrijf stelt echter dat de piek van de verliezen is bereikt en verwacht verbeteringen in de tweede helft. Het negatieve resultaat was deels het gevolg van de steun die het verleende aan restaurants die door corona waren getroffen.

Beleggers waren onlangs al niet blij met de verstopte winstwaarschuwing van Just Eat Takeaway (JET) in tussentijdse rapportages. Het bedrijf stevent dit jaar af op een verlies dat tot drie keer groter is dan eerder naar beleggers werd gecommuniceerd.

JET meldde in haar tussentijdse handelsbericht dat de bruto transactiewaarde (gross transaction value, of GTV) dit jaar ergens uit zal komen tussen de 28 en 30 miljard euro, inclusief de overgenomen Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub. Daarbij gaf JET aan dat de aangepaste EBITDA-marge als percentage van de GTV tussen de min 1 en min 1,5 procent zal komen te liggen.

Wie dit doorrekent komt in het midden van de bandbreedte uit op een EBITDA-verlies van circa 360 miljoen euro, constateert beleggersvereniging VEB.

Dat verwachte verlies is daarmee veel groter dan waar analisten en beleggers rekening mee hielden. JET had hen eerder dit jaar nog gemeld dat rekening moest worden gehouden met zo’n 60 tot 80 miljoen euro EBITDA-verlies, exclusief het overgenomen Grubhub.

JET meldde dat het grootste deel van de pijn in Canada en de Verenigde Staten (200 miljoen euro) zit, waar lokale overheden een plafond introduceerden voor vergoedingen die maaltijdbezorgers in rekening mogen brengen.

De cijfers zoals die vanochtend werden gepresenteerd zijn best hoopvol: het bedrijf bedient 588.000 restaurants tegen 426.000 een jaar geleden. Het aantal actieve klanten steeg naar 98 miljoen. Het aantal bestellingen per klant ging eveneens verder omhoog.

Nederland is met 31,4 miljoen bestellingen al geen topspeler meer. Ons land draagt 120 miljoen euro bij aan de omzet. Het VK blijft met 135 miljoen bestellingen de grootste markt, waarna Duitsland volgt met 79,8 miljoen. Het VK leverde Just Eat ruim een half miljard euro op.

Er zijn nog meer hobbels te nemen dan het beperken van verliezen. In juli is een klacht die vakbond FNV heeft ingediend over de schending van werknemersrechten bij een dochteronderneming 10bis in Israël ontvankelijk verklaard door het Nationaal Contactpunt OESO-Richtlijnen (NCP) in Den Haag. In de OESO-richtlijnen staat wat overheden van 48 landen van bedrijven verwachten op het gebied van werknemersrechten, ketenverantwoordelijkheid, kinderarbeid en milieu.

De FNV diende de klacht begin dit jaar in, omdat 10bis weigert de lokale, Israëlische vakbond Histadrut te erkennen en collectief overleg over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van de 1.400 aangesloten leden te starten.

‘Thuisbezorgd / Just Eat Takeaway heeft als moederbedrijf een ketenverantwoordelijkheid en moet ervoor zorgen dat werknemersrechten in Israël worden gerespecteerd’ zegt Petra Bolster, Dagelijks Bestuurslid FNV.

In Duitsland heeft dochter Lieferando moeten instemmen met vaste arbeidscontracten. Dat geldt in elk geval voor nieuwe medewerkers.

Daarnaast krijgen ongeveer 10.000 bestaande chauffeurs van Takeaway Express GmbH vaste contracten aangeboden.

Hoewel het tijdelijke dienstverband meestal wordt verlengd, bieden de nieuwe contracten meer zekerheid, benadrukt de bezorgdienst. Het bedrijf wil een nieuwe industriestandaard zetten, aldus Alexander Linden, CEO van Takeaway Express.

Lieferando vertrouwt sinds de start van de bezorgdienst in 2016 op freelancers. Binnen de sector worden deze vaak geclassificeerd als zelfstandige ondernemers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond