Deel dit artikel
-

‘Kabinet moet aan de bak met AVG’

Bedrijven zijn hard bezig om per 25 mei te voldoen aan de Europese privacywetgeving AVG (GDPR), maar het kabinet moet nu ook echt aan de bak. Dat zegt branchevereniging Nederland ICT.

De Europese regels moeten namelijk nog vastgelegd worden in de Nederlandse wet. Onlangs bleek echter dat minister Dekker in tijdnood komt en voorstelt een aantal vernieuwingen op de lange baan te schuiven. Het gevolg is, zegt Nederland ICT, dat bedrijven mogelijk ook na 25 mei nog te maken kunnen krijgen met aanpassingen in de wetgeving.

De Europese verordening zal namelijk nog in de Nederlandse wet verankerd moet worden, door middel van een zogenaamde uitvoeringswet. Zonder deze uitvoeringswet kan toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens de nieuwe regels straks niet handhaven. Maar ook de Belastingdienst heeft de uitvoeringswet nodig voor geautomatiseerde besluitvorming.

De Europese verordening biedt ook nog op een paar onderwerpen ruimte voor een eigen invulling. Om vaart te maken stelt minister Dekker nu voor de discussie over deze onderwerpen uit te stellen tot ná 25 mei. Met andere woorden: sommige regels gaan voorlopig gelden, maar kunnen later alsnog aangepast worden.

Wat Nederland ICT betreft worden deze losse eindjes direct al opgelost. ‘Het is belangrijk dat er moderne en toekomstbestendige wetgeving is rond persoonlijke data. Tegelijkertijd moeten ondernemers niet voortdurend met veranderingen in wet- en regelgeving worden geconfronteerd.’

Deel dit bericht

1 Reacties

Ad van Loon - Qiy Foundation

In het artikel staat: “Wat niet iedereen weet is dat de verordening nog in de Nederlandse wet verankerd moet worden, door middel van een zogenaamde uitvoeringswet. Zonder deze uitvoeringswet kan de Autoriteit Persoonsgegevens de nieuwe regels straks niet handhaven.”. Het is uiteraard belangrijk dat de wetgever de AP in staat stelt haar taken zoals die voortvloeien uit de AVG, uit te oefenen. Dit heeft echter geen invloed op de handhaving van de nieuwe regels. De AVG werkt rechtstreeks, dus individuen kunnen zich er met of zonder Nederlandse uitvoeringswet gewoon op beroepen, zowel bij de Autoriteit Persoonsgegevens als bij de rechter. Bovendien hoef je niet eens per se bij de Nederlandse toezichthouder te klagen. Dat kan ook in een ander EU land. En tot slot bepaalt de AVG dat ook de burgerlijke rechter kan worden ingeschakeld in het kader van de handhaving.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond