Deel dit artikel
-

KPN en Nokia ontsnappen aan octrooiclaim

KPN en Nokia lijken ontsnapt aan een enorme octrooiclaim van een Amerikaanse partij ASSIA omtrent het gebruik van vectored VDSL. Dat is een technologie om breedband aan te bieden via de bestaande koperverbindingen. In dit geval ging het om een technische toepassing die ooit aan Amerikaanse Stanford Universiteit is ontwikkeld.

De DSL-technologie omvat een reeks formele standaarden voor het communiceren van breedbandsignalen over koperen lijnen. In de loop der tijd zijn de DSL-standaarden verder ontwikkeld om steeds hogere datasnelheden mogelijk te maken. De achtereenvolgende standaarden, van meest ‘eenvoudig’ naar meest geavanceerd, zijn onder meer ADSL, ADSL2, ADSL2plus, VDSL, VDSL2, G.vector en G.fast.

In deze zaak gaat het om een geavanceerde vorm van DSL, die zeer snelle communicatie en verzending van grote bestanden mogelijk maakt, vectored-VDSL2 (Very high speed-DSL2) oftewel de G.vector standaard. Het patent heeft betrekking op het onderdrukken van overspraak tussen de koperlijnen.

Uit het vonnis van de bodemprocedure in de Haagse rechtbank blijkt dat ASSIA wilde dat KPN een bedrag van 2,25 euro zou betalen voor iedere bestaande of nieuwe afnemer van breedbandtoegang van KPN in Nederland. Daarnaast moest nog eens apart schade worden verrekend, ‘nader op te maken bij staat’.

Ook moest KPN opgave doen van het aantal afnemers van hun breedbandtoegangsdiensten over een periode van vijf jaar.

In een soortgelijke zaak tegen BT boekte het bedrijf al eens succes. Het Britse telecombedrijf heeft toen een deel van zijn technologie moeten afstoten.

Aanvankelijk wezen de gedaagde partijen op het feit dat in Nederland alleen de octrooihouder bevoegd is om zijn recht volledig te handhaven. Aangezien de octrooihouder geen partij in de procedure is, zou ASSIA niet ontvankelijk zijn. Het bedrijf wist echter met stukken aan te tonen dat het als lasthebber van Stanford op mocht treden.

Het verweer van KPN en Nokia was vooral technisch van aard. Zij voerden onder meer aan dat KPN geen inbreuk maakt op het octrooi omdat zij de technologie niet toepast.

De rechter komt uiteindelijk, na een uitgebreide technische discussie, tot conclusie dat ASSIA de inbreuk voldoende heeft onderbouwd.

De druiven zijn extra zuur nu KPN in totaal 268.478 euro aan advocaatkosten en 468.636 euro aan ingehuurde kennis vordert. Nokia heeft de kosten gespecificeerd tot een bedrag van in totaal 493.624 euro. Toewijsbaar zijn volgens de rechter resp. 377.557 en 246.812 euro.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond