Deel dit artikel
-

Mark Zuckerberg onder vuur na onthullingen datamisbruik

Facebook CEO Mark Zuckerberg ligt onder vuur na onthullingen over het grootschalige misbruik van Facebook-data door het bedrijf Cambridge Analytica. De EU heeft maandag een onderzoek aangekondigd wegens een ‘onacceptabele schending van de privacy van onze burgers’.

EU-commissaris Vera Jourova reisde maandag naar Washington voor reeds ingeplande gesprekken over databescherming. Facebook zal zeker op de agenda komen te staan. Ook Amerikaanse politici willen nu maatregelen. Zij willen dat Zuckerberg uitleg geeft aan het Congres.

Het tumult rond Facebook resulteerde vandaag in een 8 procent lagere koers. Zuckerberg heeft tot dusverre niet gereageerd. De stilte spreekt boekdelen, constateert beleggerspublicatie The Street. Wel heeft Facebook aangekondigd dat het een forensisch expert Stroz Friedberg heeft ingehuurd voor nader onderzoek en nog eens benadrukt dat men de privacy van gebruikers zal blijven beschermen.

In het weekend werd bekend dat de Amerikaanse tak van onderzoeksbedrijf Strategic Communication Laboratories in 2015 de persoonsgegevens van 50 miljoen mensen heeft verzameld voor politieke doeleinden. Dat gebeurde via een app Thisisyourdigitallife.

Met de gegevens werden gebruikersprofielen samengesteld om gebruikers zeer gerichte advertenties te laten zien ten behoeve van de campagnes van Trump en de Britse politieke partij UKIP over de Brexit.

De gegevens werden weliswaar illegaal verzameld, maar Facebook deed in de ogen van critici te weinig om het lek te dichten. Toen journalist Mattathias Schwartz de zaak vorig jaar bij Facebook aankaartte, wilde Facebook hem niet te woord staan.

Vrijdag bracht Facebook het lek zelf naar buiten. De samenwerking met het inmiddels omstreden bedrijf is per direct stopgezet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond