Deel dit artikel
-

3D-printermarkt heeft het moeilijk

Beleggers vraten ze: aandelen van fabrikanten van 3D-printers, de koers van grote spelers als Stratasys en 3D Systems schoot de afgelopen jaren de pan uit. Inmiddels laten beleggers de aandelen massaal vallen, nu blijkt dat de fabrikanten amper winst maken. Of nog erger: nauwelijks een afzetmarkt weten te vinden.

Eind april gaf beurslieveling Stratasys een tweede winstwaarschuwing af. De omzet en nettowinst zullen de komende periode een stuk lager uitvallen. Bij 3D Systems eenzelfde verhaal. Macro-economische omstandigheden zoals de hoge dollar hebben deze ondernemingen tijdelijk in zwaar weer gebracht. De koers van ExOne en VoxelJet is de afgelopen 17 maanden met 71 tot 80 procent gedaald.

3D-printing blijft zijn potentie behouden, menen analisten, maar het kost de bedrijven moeite om een massapubliek te bereiken. Consumenten staan niet te springen om een 3D-printer in huis te halen. De omzet van 3D-printerfabrikant Makerbot, die zich ten dele ook op de consumentenmarkt had willen richten, is het afgelopen kwartaal zelfs met 18 procent gedaald.

Daarnaast dreigt er concurrentie van grote bedrijven als HP, die weliswaar laat instappen, maar over veel meer marketinggeld beschikken. Bedrijven stellen aankoopbeslissingen uit in afwachting van een zogenoemde multi-jet printer van HP in 2016.

Volgens sommige analisten is een consolidatieslag onvermijdelijk geworden. De verwachting is dat veel kleinere spelers de komende tijd in handen zullen vallen van grote partijen, dan wel geheel zullen verdwijnen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond