Deel dit artikel
-

Meer phishingsites misbruiken Nederlandse merknamen

Het aantal phishingsites dat bekende Nederlandse merknamen misbruikt is het afgelopen jaar met ruim 40 procent gestegen. Dat blijkt uit een analyse van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).

Van alle websites waarvan de domeinnaam lijkt op één van de merknamen uit de top 50 Nederlandse merken is 4 procent een phishingsite. Vorig jaar lag dit percentage nog op 2,2 procent.

Voor het onderzoek is volgens SIDN de top 50 Nederlandse merken van Branddirectory als uitgangspunt genomen. Met behulp van de Domeinnaambewakingsservice (DBS) is de .nl-zone gescand om alle domeinnamen in beeld te brengen. In totaal heeft SIDN 964 websites aangeduid als (zeer waarschijnlijke) phishingsite. Vorig jaar lag dit aantal nog op 675.

Ongeveer 10,5 procent van de onderzochte domeinnamen waarin de merknaam van luchtvaartmaatschappijen wordt gebruikt leidy een phishingsite. Ook bouwbedrijven en mediabedrijven zijn bovengemiddeld slachtoffer. In vergelijking met vorig jaar zijn bedrijven uit de financiële sector een minder populair doelwit van online criminelen geworden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond