Deel dit artikel
-

Minister Kamp wil nieuwe aanpak leegstand winkels

Het kabinet neemt extra maatregelen om de toenemende leegstand van winkels in binnensteden aan te pakken. Dat meldt het AD vanochtend. Door de toenemende concurrentie van internet dreigen steeds meer winkels te verdwijnen.

Gemeenten en provincies moeten nieuwbouw van winkels alleen nog maar toestaan als tegelijkertijd elders in de stad leegstaande winkels een andere bestemming krijgen.

De faillissementen van grote winkelketens in de afgelopen maanden raken ons allemaal, zegt Kamp. ‘De retail zorgt in Nederland niet alleen voor een omzet van circa 99 miljard euro en werkgelegenheid voor ruim 781.000 mensen, de sector is ook een van de levensaders van onze dorpskernen en binnensteden.

Terwijl in afgelopen jaren de omzet van kledingwinkels, elektronicazaken en de meubelboulevards per saldo afnam en nu negen procent van de winkelruimte leeg staat, is het totale vloeroppervlakte gestegen met 11 procent.

Een team onder voorzitterschap van oud-PvdA-partijvoorzitter Marijke van Hees gaat gemeenten en provincies daarbij helpen.

Op dit moment staat 7,7 procent van het totale winkeloppervlak in Nederland leeg.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen Bos

Op landelijk niveau had daar al jaren geleden op voorgesorteerd moeten worden, maar het echte verwijt is te maken naar de gemeenten. Dit is een mooi voorbeeld van de incompetentie van vele lokale bestuurders. Zij wandelen ook door hun eigen dorp/stad en zien de leegstand toenemen, maar hebben er geen beleid op geformuleerd.

Wat er nodig is is VISIE. Dat betekent dus niet de bestaande winkelkernen kleiner maken, maar wel keuzes maken tav de hoeveelheid en de functie van deze winkelkernen. Zo moet er wellicht afscheid genomen worden van vele wijkwinkelcentra en de gemeente één sterk en aantrekkelijk winkelgebied gaan creëren per stad/dorp. Dat winkelcentrum moet voorzien worden van voldoende goedkope parkeerplaatsen en vooral een fijne plek zijn om te “recreëren”, zoals shoppen door velen gezien wordt.

Daarnaast kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het veranderen van de functie van winkelkernen. Veel steden/dorpen hebben bejaardenwoningen ver buiten de kernen en de ouderen komen door de bezuinigingen op de ouderenzorg nauwelijks meer buiten omdat alleen met een rollator/rolstoel naar de winkels er voor de ouderen niet meer in zit. Wanneer in de winkelkernen woonruimte voor ouderen met zorg gecreëerd wordt, dan kunnen de ouderen ook weer zelfstandig een boodschap doen of de horeca bezoeken. Vele ouderen zouden graag geld uitgeven, maar kunnen dat simpelweg niet meer. De vrijkomende kleine woonunits waar de ouderen uitkomen, kunnen dan weer aangepast worden zodat starters ook makkelijker aan woonruimte kunnen komen.

Het is maar één van de vele ideeën die er voor zorgen dat de winkelkernen niet verder verpauperen en waardoor er zelfs weer bestaansrecht komt voor nieuwe retail. Wat nodig is, is in elk geval een geïntegreerde aanpak van het probleem.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond