Deel dit artikel
-

Minister wil mogelijkheid vliegticketgarantiefonds onderzoeken

Minister Cora van Nieuwenhuizen is bereid om samen met ANVR, ANWB, Consumentenbond en SGR de mogelijkheid te onderzoeken van een vliegticketgarantiefonds in Nederland. Dit is de uitkomst van een gesprek dat de partijen met de minister hebben gevoerd.

In de afgelopen 3,5 jaar zijn alleen al in Europa meer dan 20 vliegmaatschappijen failliet gegaan. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro’s schade. Dat is doordat zij hun ticketgeld kwijt raken en – als zij al op hun bestemming zijn – vaak tegen hoge kosten een terugvlucht moeten boeken.

D66 gaat een Initiatiefwet indienen om te komen tot een vliegticketgarantiefonds. ANWB, Consumentenbond, SGR en ANVR hebben hierover de afgelopen tijd met diverse politieke partijen gesproken en zijn blij dit nu wordt opgepakt. Het doel van het vliegticketgarantiefonds is om consumenten beter te beschermen tegen faillissementen in de luchtvaartsector.

De coalitie ‘vliegticketgarantiefonds’ heeft naar Deens voorbeeld een voorstel ontwikkeld. Daarbij betalen betalen reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld € 0,25 bovenop de vliegticketprijs ten gunste van het garantiefonds. Uit dit fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd.

De minister gaf tijdens het overleg aan dit in gezamenlijkheid verder te willen bekijken. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar dat hoeft een specifiek Nederlandse oplossing niet in de weg te staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond