Deel dit artikel
-

‘Kabinet, staak Europese voucher-lobby’

Het kabinet moet stoppen om te proberen consumenten via Europese wetgeving te dwingen vouchers te accepteren voor hun geannuleerde vluchten. Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) pleit in Brussel voor een (tijdelijke) aanpassing van de Europese Verordening, zodat consumenten verplicht worden een voucher te accepteren.

Eerder gaf ze de Inspectie Leefomgeving en Transport al opdracht te gedogen dat luchtvaartmaatschappijen hun klanten vouchers geven in plaats van geld terug.

De Consumentenbond vindt dat onacceptabel: ‘Dit is proberen via een Europese achterdeur een wetsovertreding te legaliseren. Veel consumenten hebben goede redenen om een voucher níet te accepteren, bijvoorbeeld omdat het water hen zelf aan de lippen staat dankzij de crisis.’

Consumenten kunnen verder pas na 12 maanden de voucher inwisselen voor geld. Maar als in de tussentijd de vliegmaatschappij failliet gaat, staan zij met lege handen. Terwijl de overheid wél garant staat voor de miljarden die de banken aan KLM lenen, worden consumenten verplicht risicovolle, gratis leningen te geven.

Woensdag 6 mei debatteert de Tweede Kamer over de steun aan KLM. De Consumentenbond roept de Kamer op het consumentenvertrouwen niet uit het oog te verliezen en te eisen dat het kabinet de rechten van consumenten respecteert.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond