Deel dit artikel
-

Nederland krijgt ‘blockchaincampus’

Nederland krijgt een speciale campus waar banken en financiële instellingen gezamenlijk nieuwe technologie kunnen ontwikkelen op basis van blockchain, beter bekend als het grootboek van Bitcoin.

Oud-minister Willem Vermeend gaat in opdracht van het ministerie van Financiën de campus  leiden of in ieder geval opzetten. Waar die campus precies komt is nog niet duidelijk, maar het is de bedoeling dat hij al in september opengaat. Blockchain kan allerlei transacties faciliteren, zonder inzet van een clearinghouse zoals bij de aandelenhandel.

De plannen zijn een dezer dagen bekend gemaakt op een financieel congres van De Nederlandsche Bank en belangenclub Holland Fintech.

Vermeend, internetondernemer en hoogleraar Economie 4.0, werd eerder dit jaar benoemd tot FinTech-gezant. Die vormt de schakel tussen de fintechsector, de overheid, het bedrijfsleven en de toezichthouders.

Vermeend is in die – onbezoldigde en parttime – functie eerder dit jaar aangewezen door de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

Vermeend stelde bij zijn benoeming dat digitalisering, automatisering en robotisering een grote impact hebben op de industrie en onze economie. ‘De fabriek van de toekomst is Smart. Het is voor industriële ondernemers geen keuze meer of ze vernieuwen, het is noodzaak als ze concurrerend willen blijven op de internationale markt. Deze vernieuwing vraagt ook vernieuwende financieringsvormen. Het is daarom ook belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt.’

De campus gaat geen standaarden ontwikkelen. Diverse blockchainmethoden zullen worden getest.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond