Nederlands bedrijf zet sensoren in voor slimme parkeeroplossing
Het Nederlandse bedrijf Parkeagle wil in Amsterdam en Rotterdam experimenteren met zelfontwikkelde parkeersensoren. Eneco wil het systeem gaan gebruiken voor zijn netwerk van laadstations.
CMO Juriaan Karsten kondigde de experimenten vrijdag aan op Demo Day van Startupbootcamp in Amsterdam-Noord.
Daar viel het bedrijf op vanwege een wel erg ambitieus plan: namelijk om in iedere straat sensoren te plaatsen die kunnen vaststellen of een parkeerplaats vrij is of niet. Die informatie wordt verstuurd naar een app die automobilisten naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats geleidt.
Het systeem werkt via mesh networking, waarbij de ene sensor informatie aan de andere sensor doorgeeft. Zo wordt weinig energie verbruikt en kunnen de batterijen langer mee.
De technologie is ontwikkeld door Jan Lubbers, die voor TNO en het National Aerospace Laboratory heeft gewerkt, en Peter Wit, die ook bij TNO vandaan komt en een functie bekleedde bij het Ministerie van Defensie.
Volgens Karsten wordt met de oplossing een van de grootste frustraties weggenomen: eindeloos rondrijden totdat eindelijk een parkeerplaats is gevonden.
De sensoren zijn niet erg duur om te produceren, en kunnen in grote volumes worden aangeleverd. Amsterdam heeft alleen al 80.000 parkeerplaatsen.
Eneco wil de sensoren gaan testen voor zijn netwerk van laadstations. Automobilisten met elektrische auto’s willen weten welke laadstations vrij zijn.
Het bedrijf heeft zijn oplossing onlangs ook al buiten de landsgrenzen getoond: in Kopenhagen op het Copenhagen CISCO IoT Regional forum.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Lars Lenselink
Goed idee, maar het Nederlandse Nedap N.V. doet dit inmiddels al meer dan 10 jaar succesvol in grote steden wereldwijd: http://www.nedapmobility.com/on-street-parking/cases.
ferdinands
Klopt, maar het grote verschil is de app. De sensoren zijn niet nieuw, maar het gaat om de toepasing. Nedap gebuikt eigenlijk alleen maar toepassigen met geslten parkeerterreinen en dynamische pijlen door het parkeerterrein heen. Het voorbeeld van Parkeagle is meer een aanvulling voor straatparkeren.
Lars Lenselink
Dag Ferdinand, bedankt voor je reactie. Nedap’s SENSIT platform is juist ontwikkeld voor straatparkeren en wordt daardoor ook juist in steden wereldwijd voor dit doel ingezet (zie link). Daarnaast is de sensor ook geschikt voor off-street parkeer applicaties zoals parkeerplaatsen in retail omgevingen of bijvoorbeeld op school campussen. Mocht je meer informatie willen ontvangen, neem gerust contact op met Nedap via http://www.nedapmobility.com/contact.
Aad
Mooi! Concurrentie zorgt altijd voor betere en goedkopere producten.