Deel dit artikel
-

Nederlandse affiliates betrokken bij misleidende bitcoinadvertenties

Het Utrechtse Vip Response is een van de zeven bedrijven die betrokken zijn bij de misleidende advertenties voor bitcoinbeleggingen. Deze zogenoemde affiliates krijgen voor hun reclames vol nepnieuws over bekende Nederlanders bedragen tot 600 dollar uitbetaald elke keer als iemand zijn credit card terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt Plus.

De nieuwsrubriek ging undercover in de wereld van malafide affiliates en kwam onder meer in contact met ene Vladislav, een twintiger uit Kiev met een mastergraad in informatica, die werkt voor Clickdealer. Dit bedrijf heeft wereldwijd meer dan honderd werknemers en kantoren in zes landen, waaronder ook Nederland. Andere affiliates betrokken bij de bitcoinadvertenties komen uit Praag, New Delhi, Tel Aviv en Kiev.

Vip Response lijkt Nederland overigens niet als hoofdmarkt te hebben. De site is tweetalig: Engels en Russisch. Gijs Liekens van Vip Response geeft tegenover de Volkskrant toe in andere landen dit soort campagnes te draaien. Verder erkent hij dat Vip Response in het verleden ook in Nederland heeft meegedaan met de zwendeladvertenties. Maar zonder BN’ers. Uit Telegram gesprekken waaruit Brandpunt citeert blijkt het tegendeel.

Ons land is geliefd bij de bitcoinoplichters omdat de advertenties hier relatief vaak worden aangeklikt en de bevolking welvarend is.

Het Bitcoincallcenter dat slachtoffers geld aftroggelt verdient volgens insiders gemiddeld vijf keer zoveel aan de fraude: 3000 dollar per creditcard. Of dat zo is, met een gemiddelde inleg van 200 tot 1000 euro, is overigens de vraag.

De affiliates moeten speciale software gebruiken, cloakers, om te voorkomen dat Facebook hun advertentieaccounts blokkeert. De handel in cloakers is een industrie op zich. Om je aan te melden als advertentiefreelancer moet je alleen een paar vragen beantwoorden op Skype.

Affiliate networks ontkennen (uiteraard) weet te hebben van de nepnieuwspraktijken van hun affiliates, schrijft Brandpunt. Affiliates beweren dat ze denken een bonafide Bitcoin-investeringsproduct te verkopen.

Deel dit bericht

2 Reacties

John

Nou snap ik waar ze bij VIP Response al die flessen champagne van betalen… boefjes

TvdH

Iemand maakt die nepnieuws-advertenties en de nepnieuws-sites waar naar gelinkt wordt. Dat moet iemand zijn met kennis van lokale markten. Er zitten dus Nederlanders bij het affiliatenetwerk of als affiliates zulke nepnieuws-campagnes te maken.

Brandpunt/Opsporing had een stagiair opgespoord die in Almelo zichzelf als referentie aan het woord had gelaten, op video voor een nepnieuws-site. Deze stagiair had een opdrachtgever.

Al deze get-rich-quick kids mogen van mij één voor één van hun bed gelicht worden en een jaar vrijwilligerswerk doen als afwasser.

Clickdealer zit gewoon in Amsterdam.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond