Deel dit artikel
-

NU.nl waarschuwt voor misleidende bitcoinadvertenties, maar geeft ze zelf door

Nieuwssite NU.nl wijdde dit weekend een heel artikel aan misleidende bitcoinadverenties waarin onder meer Waylon en Armin van Buuren waren opgevoerd. Toch slaagt de site er niet in deze advertenties zelf tegen te houden. Maandag verscheen de jongste advertentie waarin Wilfred Genee een nieuwe geheime investering onthult die ‘honderden mensen in Nederland erg rijk maakt’.

Aanleiding voor het NU-artikel is dat de sommige advertenties in NU.nl-stijl worden worden opgemaakt. Op de website topic-place.com stond een bericht met de opmaak van NU.nl, waarin Armin van Buuren uitlegt hoe hij rijk is geworden met bitcoins.

Het artikel geeft ook aan waarom deze advertenties geen strobreed in de weg worden gelegd. Er is geen enkele controle op de (Google) advertenties die merendeels geautomatiseerd worden verkocht.

Oplichters kopen allerlei domeinnamen op voor sites die ogenschijnlijk normaal lijken, zoals in dit geval rehlaonline.com. Direct na de verkoop van de advertenties wordt op de pagina waarnaar in de advertenties bij NU.nl wordt verwezen vervangen door een nepadvertentie voor bitcoins. De titel van het oorspronkelijke artikel staat nog te lezen in de URL: empty-amber-glass-spray-bottle-large-16-oz-refillable-container-is-great-for-essential-oils.

Volgens Karlijn Nobel van Sanoma, het moederbedrijf van NU.nl, wordt wel degelijk dagelijks een visuele check gedaan op de uitlevering van banners vanuit Google. ‘Ontdekken we frauduleuze banners, dan worden banner en het gebruikte useraccount per direct geblokkeerd. Deze geblokkeerde accounts geven we vervolgens direct proactief door aan Google, zodat zij de accounts ook voor andere partners kunnen blokkeren.’

Consumenten die op de advertenties reageren verliezen vaak tienduizenden euro’s. De Fraudehelpdesk meldt dat er sinds 2017 zo’n 2,2 miljoen euro aan schade door dit type advertenties is gemeld. Een 75-jarige vrouw raakte zo 22.000 euro kwijt. Na de eerste investering van 10.000 euro maakten oplichters haar wijs dat ‘het allemaal fout was gegaan’ en ze nogmaals een flinke som moest overmaken.

De nepadvertenties beperken zich niet meer tot bitcoinbeleggingen. Zangeres Roxeanne Hazes waarschuwde een dezer dagen voor advertenties voor afslanktabletten inclusief verzonnen interview met nepquotes.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

m.

Boefjes hebben goed naar Cialdini geluisterd in elk geval.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond