Deel dit artikel
-

John de Mol naar de rechter voor misleidende advertenties op Facebook

John de Mol wil dat Facebook misleidende advertenties voor bitcoinbeleggingen gaat aanpakken waarin zijn naam wordt misbruikt. Komende woensdag eist hij bij de rechtbank Amsterdam ook de afgifte van de gegevens van de afzender van de advertenties. Facebook doet volgens hem onvoldoende om de advertenties te verwijderen.

‘Het stuit me tegen de borst dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken aan deze oplichterij. Mijn naam en beeltenis, en die van andere bekende Nederlanders, worden misbruikt voor het om de tuin leiden van onwetende consumenten. Facebook weigert maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Ik heb het bedrijf de kans gegeven het gesprek aan te gaan en maatregelen te nemen, maar ik liep tegen een muur van onwelwillendheid aan.’

De Mol waarschuwde in het najaar al voor de malafide advertenties.

Facebook vermeldt in zijn advertentiebeleid dat advertenties op zijn platformen geen valse, misleidende, frauduleuze of misleidende content mogen bevatten en geen inbreuk mogen maken op rechten van derden.

Emerce constateerde al eerder dat de malafide bitcoinadvertenties wel erg makkelijk doorkomen bij Facebook. Daartoe worden vaak eerst nieuwspagina’s aangemaakt, waarvan berichten worden gepromoot. De eigenlijke advertenties verschijnen op externe pagina’s, veelal websites die al dan niet zijn gekaapt.

Niet alleen John de Mol, ook Nikki Herr en de inmiddels vertrokken presentator Vivienne van den Assem van WNL maakten zogenaamd reclame voor het bedrijf dat zich Bitcoin Revolution noemde. Ook Humberto Tan en Spyker ondernemer Victor Muller waarschuwden al voor de praktijken.

Vanzelfsprekend zien de slachtoffers niets van hun beleggingen terug. Slachtoffers melden ten minste 1,7 miljoen euro aan schade.

De oplichterij beperkt zich niet alleen tot Nederland. Vanaf september 2018 zijn ook de namen van Bill Gates, Richard Branson en Jamie Oliver in soortgelijke advertenties misbruikt.

In Malta was de overlast in januari zelfs zo groot dat de Malta Financial Services Authority (MFSA) een waarschuwing gaf. Ook de MFSA meldde dat onder meer de naam van de acteur Davide Tucci was misbruikt. Die verklaarde zelfs dat hij niets met de advertenties had te maken.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om buitenlandse oplichters. Het vaak gebrekkige Nederlands wijst daar ook al op. Een naam die veelvuldig opduikt is die van Olympus Markets, zogenaamd onderdeel van het op Vanuatu gevestigde Next Trade. Het Nederlandse Curo Payments verzorgde aanvankelijk transacties voor het bedrijf, maar is daar mee gestopt.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Gijs Vroom - EMERCE

En terecht!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond