Deel dit artikel
-

‘Nieuwe regel verkleint Airbnb prijseffect op Amsterdamse woningmarkt’

De invoering van een nieuwe regel voor vakantieverhuur in Amsterdam brengt het prijseffect van Airbnb op de huizenprijs in toeristische wijken minder dan de helft omlaag. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het ING Economisch Bureau.

Het maximaal aantal dagen voor vakantieverhuur is sinds dit jaar gehalveerd van 60 naar 30 dagen. Hierdoor halveren de inkomsten die woningeigenaren mogen verdienen via platforms als Airbnb.

Tot voor kort mochten Amsterdamse woningeigenaren hun woning maximaal 60 dagen aan toeristen verhuren via platforms als Airbnb en Booking.com. De nieuwe regeling ervoor dat het inkomen dat woningeigenaren kunnen verdienen met vakantieverhuur halveert.

Tot nu toe dreven extra verhuurinkomsten de woningprijzen in toeristische wijken van Amsterdam op. Huizenkopers die van structurele Airbnb-inkomsten uitgaan, zijn bereid om een hogere prijs te bieden voor een woning dan zonder deze inkomsten. Voor januari 2019 konden Amsterdamse verhuurders in toeristische wijken met 60 dagen Airbnb-verhuur gemiddeld zo’n 350 euro netto per maand verdienen. Met dit bedrag konden woningeigenaren in toeristische wijken van Amsterdam de netto maandelijkse lasten van een hypotheek van ruim 100.000 euro dragen zonder hiermee hun netto maandlasten te verhogen.

De halvering van het maximum aantal dagen vakantieverhuur brengt de toegestane netto-inkomsten van een Amsterdamse woningeigenaar terug naar zo’n 200 per maand. De bovengrens daalt van rond de 100.000 naar rond de 60.000 euro.

Eigenaren van Bed & Breakfasts (B&Bs) mogen zoveel overnachtingen per jaar aanbieden als ze willen; voor hen geldt het maximum van 30 dagen vakantieverhuur niet. Het starten van een B&B kan hiermee een manier zijn om hogere inkomsten uit vakantieverhuur te behalen. De gemeente Amsterdam verwacht daarom dat het aantal B&Bs in de hoofdstad zal groeien als gevolg van de nieuwe regel. Het voorgenomen gemeentelijke capaciteitsbeleid voor B&Bs in 2020 zal deze verschuiving van particuliere vakantieverhuur naar B&B’s overigens wel beperken. Tot die tijd kunnen Amsterdamse woningkopers besluiten een B&B te starten om zo een daling van hun Airbnb-inkomsten te voorkomen. Dit zal dit het effect van de nieuwe regel op de Amsterdamse huizenprijs verkleinen.

Nederland is hard op weg naar meer dan 20 miljoen internationale toeristen in 2020 (een groei van 10% vergeleken met 2018). Ruim een derde deel van de internationale toeristen verblijft in Amsterdam. Normaal gesproken zal deze groei ook de vraag naar overnachtingen via Airbnb stimuleren. Dit kan de prijs van een overnachting in de hoofdstad opdrijven. Zo bedraagt de gemiddelde prijs van een overnachting via Airbnb momenteel 151 euro, terwijl dit in 2016 nog 130 euro was. Als het totaal aantal aangeboden overnachtingen in Amsterdam via Airbnb door de nieuwe regel afneemt, kan de prijs van een Airbnb overnachting nog extra stijgen. Dan zullen de netto Airbnb-inkomsten hoger uitvallen dan in de huidige berekening.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans

Ik hoop dat hierdoor het aantal voor normale bewoning beschikbare woningen zal toenemen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond