Deel dit artikel
-

Nieuwe variant ‘Microsoftbeller’

Microsoft waarschuwt voor een nieuwe variant van de Microsoftbeller, criminelen die zich voordoen als medewerker van het softwarebedrijf en zogenaamd oplossingen bieden voor niet-bestaande problemen met de pc.

Niet zelden worden potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites geleid waar naar persoonlijke of financiële informatie, zoals creditcardgegevens, wordt gevraagd.

De nieuwe variant, die zowel voor pc als Macs geldt, maar ook voor smartphones, activeert via scamsites een belprogramma na een ‘probleem’ met de pc. Zo kan de site een browser laten vastlopen. De gebruiker kan dan meteen een helpdesk bellen na bijvoorbeeld deze waarschuwing:

Critical alert from Apple support. Your mac has alerted us that your system is infected with viruses, spywares, and pornwares. These viruses are sending your credit card details, Facebook logins, and personal emails to hackers remotely. Please call us immediately on the toll-free number listed so that our support engineers can walk you through the removal process over the phone. If you close this window before calling us, we will be forced to disable and suspend your Mac device to prevent further damage to our network. Error number 268D3.

Nadat er contact is gelegd volgt de procedure zoals we die reeds kennen van Microsoftbellers. Die proberen slachtoffers vooral geld afhandig te maken, bijvoorbeeld door ze te laten betalen voor een virusscanner.

Voordeel van de nieuwe methode is dat oplichters niet eindeloos willekeurige nummers hoeven te bellen, maar hun slachtoffers op een presenteerblaadje krijgen aangereikt.

De Fraudehelpdesk waarschuwt intussen voor helpdesks voor maildiensten als Outlook en Gmail. Wie bijvoorbeeld zoekt naar de combinatie van helpdesk en Google komt diverse valse helpdesks tegen. Wie het nummer belt krijgt een Engelssprekende persoon aan de lijn. Die stelt dat hij de problemen kan oplossen door een programma te installeren waarmee hij op afstand toegang tot de pc krijgt. Ook nu weer is het uiteindelijke doel om grote sommen geld van de rekening weg te sluizen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond