Deel dit artikel
-

NLO brengt standaard uit voor metingen podcasts

Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) rapporteert vanaf nu maandelijks de downloads van podcasts en andere audio on demand. De nieuwe standaard is toegankelijk voor de gehele markt.

De uitbraak van het coronavirus heeft gezorgd voor een versnelde acceptatie van on demand audio, zoveel is wel duidelijk geworden uit recente onderzoeken. Maar hoe ziet in Nederland dit landschap van podcasts en andere on demand audio er exact uit? En hoe ontwikkelen de verschillende uitgevers en hun titels zich ten opzichte van elkaar? Op die vraag kon geen antwoord worden gegeven, tot het verschijnen van de nieuwe NLO-rapportage.

De audiozus van de kijkcijferonderzoekers sloot hiertoe een samenwerking met Triton Digital. Dat heeft een een Podcast Metrics-meetservice die een industriestandaard biedt voor gevalideerde online audiodata. De meetservice is gecertificeerd door het IAB Tech Lab en wordt door de deelnemende partijen onderschreven en toegepast.

Niet alle podcastuitgevers doen mee, maar NLO-directeur Frans Kok wachtte tot hij meer partijen aan boord had dan alleen NLO-leden. Daarmee geeft hij het signaal dat de standaard ook open staat voor, bijvoorbeeld Spotify en Google. “Maar in Nederland is bijvoorbeeld ook Dag & Nacht Media natuurlijk welkom”, want die ontbreekt bijvoorbeeld nog.

Aan de eerste editie van de maandrapportage doen al verschillende mediabedrijven mee. Naast NPO, DPG Media, Talpa Network, FD Mediagroep, NRC Media en Digital Network zijn dat ook enkele buitenlandse partijen met Engelstalige podcasts zoals Stitcher Media, Audioboom, Wondery en AdLarge/cabana.

In de eerste top 100 staat NRC Vandaag bovenaan met gemiddeld 306.000 downloads per week in de maand mei en 114.000 gebruikers per week. De andere drie podcasts met meer dan honderdduizend wekelijkse downloads zijn De Dag ()150.000, Eerst Dit (137.000) en ‘Met het oog op morgen’ (135.000), allen van de NPO. De nummers 5 tot en met 69 zitten tussen de tien- en honderdduizend downloads per week.

Foto: Per Gosche (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond