Deel dit artikel
-

Onderzoek naar voorkennis verkoop aandelen Dominique Leroy (update)

De Belgische beurswaakhond FSMA start een onderzoek naar Dominique Leroy. De nieuwe CEO van KPN heeft een maand voordat ze haar vertrek bij de beursgenoteerde telecomoperator Proximus aankondigde met de verkoop van een pakket Proximus-aandelen 285.000 euro verdiend.

Leroy verkocht op 1 augustus 10.840 Proximus-aandelen. Het is de eerste gemelde aandelentransactie van Leroy in minstens drie jaar.

Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Daarom worden ze nader onderzocht door de beurswaakhond.

Zelf verklaart Leroy: ‘Een CEO van een beursgenoteerd bedrijf heeft weinig momenten waar hij zijn eigen aandelen kan verhandelen op de beurs. Wat mij betreft zat ik in een ‘gesloten periode’ -een periode waar geen transacties toegelaten worden- sinds 22 november 2018. Het was al meerdere maanden dat ik graag mijn aandelen wenste te verkopen maar dit mocht niet. Na de publicatie van de resultaten van het tweede kwartaal, was 1 augustus 2019 de eerste dag waarop nieuwe verrichtingen mogelijk waren. Ik heb dus eind juli instructies gegeven aan mijn bank om op die dag aandelen te verkopen, wat gebeurd is met melding aan de toezichthouder, zoals het hoort, op 5 augustus en met publicatie op hun site op 6 augustus. Ik had op dat moment niet besloten Proximus te verlaten. Ik was in bespreking over de hernieuwing van mijn contract met Proximus en had enkele gesprekken met verschillende externe partijen, waaronder KPN.

‘Ik begrijp dat de timing achteraf gezien de perceptie kan wekken dat ik dit deed juist voor en omwille van mijn vertrek. Dit is zeker niet de reden van mijn aandelenverkoop maar dit kan -nu dat de discussies met KPN snel na mijn verlof zijn afgerond en de communicatie van mijn vertrek al reeds begin september moest gebeuren- zo door de externe wereld begrepen worden. Ik betreur dat deze perceptie is ontstaan, dit is niet in lijn met mijn waarden waar integriteit en transparantie zeer hoog staan.’

Inmiddels hebben de vakbonden bij Proximus geëist dat Leroy met onmiddellijke ingang opstapt en niet tot december blijft zitten. De vakbonden menen dat er sprake is van ‘een vertrouwensbreuk’ doordat Leroy een directe concurrent gaat versterken. Er ligt een pijnlijk herstructureringsplan dat de bonden van tafel willen hebben.

Ben Coremans, ACV-vakbondsman bij Proximus, wil dat Leroy vervroegd opstapt. Hij gaf bij VRT Radio 1 toe dat KPN en Proximus geen concurrenten zijn, ‘maar wat niet is, kan komen’.

Deel dit bericht

1 Reactie

Theo de Jong

Ik ben ik ervan overtuigd dat mevrouw Leroy op een integere manier heeft gehandeld. Naar mijn idee kan ze dan ook het onderzoek van de beurswaakhond met vertrouwen tegemoet zien.

Dat er daarnaast ook nog een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen de vakbonden en mevrouw Leroy met als argument dat KPN en Proximus elkaars concurrenten zouden kunnen zijn , zou ik willen wegzetten als een
” broodje aap verhaal”.

Soms moeten bedrijven nu eenmaal pijnlijke herstructureringsmaatregelen nemen om te kunnen blijven voortbestaan binnen een zwaar concurerende markt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond