Deel dit artikel
-

Onderzoekers kijken met eyetracking hoe mensen hoogbouw beleven

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) maken voor het eerst meetbaar hoe mensen hun woonomgeving, ook onbewust, beleven. Zij gebruiken onder meer eyetracking en kunstmatige intelligentie om meer zicht te krijgen op dit proces.

In het project Sensing Streetscapes werken lectoren Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar aan dit vraagstuk, samen met lector Nanda Piersma en een onderzoeksteam.

Architectuur en straatruimte beïnvloeden ons gemoed en onze gezondheid veelal onbewust. Dat hoogbouw via dit, deels onbewuste, proces een negatieve invloed kan hebben, brengt een uitdaging met zich mee voor gemeenten, stedenbouwers en architecten.

Om ervoor te zorgen dat mensen zich toch prettig voelen in een omgeving met veel gebouwen en woningen, wordt steeds vaker teruggegrepen op beproefde ‘ontwerpoplossingen’ uit de klassieke stedenbouw: veel variatie op ooghoogte (de zogenaamde ‘menselijke maat’): gevels met ‘warme’ materialen als baksteen, groen; en juist géén betonnen massa of grote parkeerplaatsen op de begane grond, of lange huizenblokken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond