Deel dit artikel
-

Onroerend goedbeheerder vangt bot in zaak tegen Google

De tweekoppige directie van Rijnbasis Wonen, een Arnhemse onroerend goed-beheerder, heeft bij de rechtbank Gelderland eind vorig jaar bot gevangen. Zij wilden dat Google niet langer zou verwijzen naar een artikel van Quote uit 2016 over een groot onderzoek naar witwaspraktijken.

Het functioneel parket had beslag gelegd bij de tweekoppige directie, die meende dat het OM de zaak ‘tot absurde proporties heeft opgeblazen’. ‘Op dit moment is de zaak onder de rechter, welke inmiddels in een tussenvonnis heeft geoordeeld dat dit persbericht niet bepaald de schoonheidsprijs verdiend en dat het handelen van het Functioneel Parket het subsidiariteits- en proportionaliteitsbeginsel heeft geschonden.’

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter pakt de belangenafweging in het voordeel van Google uit. Hoewel het voorstelbaar is dat de informatie een impact heeft op het persoonlijke leven van beide eisers, heeft de informatie betrekking op hun activiteiten in professionele zin en niet op hun handelswijze als privépersoon. Eisers zijn, anders dan zij zelf aanvoeren, volgens de rechtbank beschouwen als publiek personen. De aanpak van witwassen heeft, volgens het persbericht van de FIOD, prioriteit bij de overheid omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. In zoverre is het handelen van beide eisers dan ook onderwerp van een actueel maatschappelijk debat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond