Deel dit artikel
-

Frustratie over onzekere toekomst online gokken

“We kunnen niet wachten”, klonk het bijna wanhopig uit de zaal, gisteren tijdens het tweedaagse congres Gaming in Holland in Amsterdam, waar momenteel de crème de la crème op het gebied van online gokken in Europa bij elkaar is. De frustratie over het uitstel van de implementatie van de Nederlandse online gokwetgeving is duidelijk merkbaar.

Die wetgeving zal niet eerder dan in 2017 in werking treden, twee jaar later dan gepland, en zelfs dat is niet zeker. De Tweede Kamer blijft verdeeld over de vraag wie op de Nederlandse gokmarkt mag opereren en onder welke voorwaarden. Zelfs de coalitiepartijen zitten niet op één lijn: de PvdA ziet nog altijd bezwaren op het gebied van gokverslaving.

Ook goede doelen hebben zo hun twijfels. Zij krijgen jaarlijks 750 miljoen euro van loterijen en vrezen dat dat bedrag omlaag gaat als puur commerciële spelers op de markt worden toegelaten. Het Goede Doelen Platform verwijst naar Denemarken, waar monopolist Danske Spil twintig procent van zijn inkomsten zou hebben ingeleverd.

De Nederlandse loterijen – Staatsloterij en Postcode Loterij – wilden gisteren niet al te veel kwijt over wat zij aan plannen voor online gokken hebben klaarliggen. Ook zij zullen de markt voor bijvoorbeeld online poker moeten betreden, en het is niet duidelijk of dat op kleine of grote schaal gaat gebeuren.

Een scenario zoals dat zich in Denemarken heeft voltrokken, hoeft in Nederland niet gevreesd te worden, aldus directeur Morten Rønde van de Danish Online Gambling Association, die ontkende dat de goededoelenafdracht van de Deense loterij met twintig procent zou zijn gedaald. Tussen 2012 en 2014 gaat het om een daling van hooguit zes procent.

“Denemarken heeft bewust gekozen voor een loterijmonopolie, terwijl in landen met meerdere loterijen de inkomsten alleen maar zijn gestegen sinds de legalisering van het online gokken. Dankske Spil heeft zijn marketing eenzijdig gericht op online gokken, en zo spelers in de handen van concurrenten gedreven.” Met andere woorden: De loterijen zullen hun traditionele activiteiten niet moeten verwaarlozen.

“Laat duidelijk zijn dat we niets liever doen dan een legaal aanbod bieden voor circa 1 miljoen Nederlanders die nu bij buitenlandse partijen gokken”, benadrukte Dennis van Breemen, programmamanager Modernisering Kansspelen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. “Maar ik ben helaas geen politicus. En zelfs wanneer men het snel eens wordt, hebben wij tijd nodig om de wetgeving aan te passen.”

Onderzoekers Simon Holliday en David Henwood van H2 Gambling Capital hadden in elk geval goed nieuws voor het ministerie. Als gevolg van strengere boetes, zijn illegale aanbieders hun marketingactiviteiten flink aan het terugschalen. Dat kan een tijdelijke inzinking betekenen voor de (nu nog grotendeels illegale) online gokbranche.

Daarna wordt het alsmaar beter. In het eerste jaar na de regulering zal de Nederlandse online gokmarkt een omvang hebben bereikt van 178 miljoen euro en daarna met 17,9 procent per jaar groeien tot 344 miljoen in 2021. Online sportweddenschappen zorgen voor de meeste geldstromen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond