Deel dit artikel
-

Oprichter The Things Network: ‘Ik heb flink wat leergeld betaald’

Wienke Giezeman had zich juli 2015 nog nooit verdiept in de Internet of Things. Zes weken later is er een eigen volledig dekkend netwerk The Things Network in Amsterdam. En daar blijft het niet bij.

Giezeman wist zelf niet wat hem overkwam. Na de publiciteit over The Things Network kreeg hij reacties uit de hele wereld. Van Costa Rica tot het Witte Huis. “Ik heb niet het idee dat ik iets heb bedacht wat anderen ook niet hadden kunnen bedenken, maar het begon ermee dat ik zelf geen mogelijkheden zag om het te financieren.”

Voor de Internet of Things worden wereldwijd netwerken aangelegd die bedoeld zijn voor draadloze data-uitwisseling van sensoren. Dat gebeurt met behulp van het zogenoemde LoRa-netwerk (Long Range Radio), waarvan de zenders een bereik van vijf tot tien kilometer hebben. Het dataverkeer dat zo wordt afgehandeld, is minimaal. “Sensoren zullen op zijn hoogst eens in de tien minuten gegevens versturen, andere laten dagen of weken niets van zich horen”, aldus de oprichter. De mogelijkheden zijn eindeloos: boten in Amsterdamse grachten die waarschuwen dat ze onder water staan, of verhuurde apparaten die altijd traceerbaar zijn.

Klap
In Nederland heeft KPN een LoRa-netwerk aangekondigd voor snelheden van 0,3 tot 50kbit/s, zoals ook andere telecombedrijven plannen hebben. Dankzij tien bedrijven die voor duizend euro een router hebben aangeschaft, heeft Giezeman het telecombedrijf inmiddels gepasseerd met zijn netwerk. En deelt hij KPN ook commercieel een klap uit. Omdat deelnemende bedrijven (onder meer Deloitte, KPMG, The Next Web, Trakkies, HoosJeBootje, Beurs van Berlage en A-Lab) bereid waren om de infrastructuur te bekostigen, kan het netwerk namelijk gratis ter beschikking worden gesteld aan iedereen die wil experimenteren. Terwijl KPN volgens hem iets van één euro per aangesloten apparaat gaat vragen.

En nu moet het dan gelijk wereldwijd en grootschalig, via een campagne op Kickstarter. Zij het met goedkopere routers van tweehonderd euro of minder. Technisch is dat mogelijk, zonder uitzendvermogen in te leveren. Giezeman weet nog niet of het een commercieel avontuur gaat worden. “Operationeel moet er nog wel wat gebeuren. Je hebt weinig aan een netwerk in een stad of dorp waar maar een paar zenders staan. Het enthousiasme moet lokaal worden gestimuleerd.”

Leergeld
Het is niet zijn eerste grote avontuur. Giezeman probeerde de afgelopen jaren – samen met Colin Ellis – WappZapp van de grond te tillen: een gratis app waarmee kijkers een persoonlijke tv-avond konden samenstellen uit de programma’s van bijvoorbeeld Uitzending Gemist, RTL XL, YouTube en NU.nl. SanomaVentures stopte ‘enkele tonnen’ in het Nederlandse bedrijf, dat begin dit jaar wegens gebrek aan voldoende inkomsten moest stoppen.

Hij heeft hiervoor naar eigen zeggen ‘flink wat leergeld’ betaald. “Ik ben een ton armer geëindigd, maar heb de ervaring gebruikt voor mijn nieuwe bedrijf The Smiths, een agentschap voor de ontwikkeling van apps.”

Het lijkt er echter op dat The Things Network wel eens al zijn tijd zou kunnen opeisen. “Je hebt kans dat je te snel gaat”, geeft hij toe. “Het is natuurlijk leuk om met een golf van enthousiasme te worden meegesleept, maar we moeten wel zorgen dat het Amsterdamse experiment ook echt gaat werken.

*Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#143)

Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond