Deel dit artikel
-

Organisaties tien keer vaker getroffen door cryptominers dan door ransomware

Organisaties zijn in 2018 tien keer vaker getroffen door cryptominers dan door ransomware. Slechts één op de vijf IT-beheerders was zich ervan bewust dat de bedrijfsnetwerken geïnfecteerd waren door mining malware. Dat stelt heeft het tweede deel van het Check Point Security Report 2019 van online beveiliger Check Point.

37 procent van de organisaties wereldwijd werd in het afgelopen jaar getroffen door cryptominers en 20 procent van de bedrijven wordt nog steeds wekelijks aangevallen, ondanks de waardedaling van cryptomunten met maar liefst 80 procent.

Bedrijven onderschatten het risico van cryptomining, vindt Check Point: Slechts 16 procent van de ondervraagden noemde cryptomining de grootste bedreiging voor hun organisatie. Andere bedreigingen scoorden hoger: DDoS-aanvallen (34 procent), datalekken (53 procent), ransomware (54 procent) en phishing (66 procent).

Check Point wijst ook op het gevaar van GandCrab Ransomware-as-a-Service. Hiermee kunnen amateurs nu ook zelf (voorgeprogrammeerde) ransomware kunnen inzetten. Gebruikers houden zelf tot 60 procent van het losgeld en de ontwikkelaars krijgen tot 40 procent van de opbrengsten. GandCrab heeft meer dan 80 actieve dochterondernemingen en had in 2018 binnen de twee maanden meer dan 50.000 slachtoffers besmet. Er werd tussen de 250.000 euro en 530.000 euro aan losgeld gevorderd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond