Deel dit artikel
-

Papierloos transport in Benelux nu officieel

Voortaan hoeven transportbedrijven en hun opdrachtgevers in Nederland, België en Luxemburg voor hun transport geen papieren vrachtbrieven meer te gebruiken. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) geeft vandaag samen met haar Belgische en Luxemburgse collega’s het startschot voor een proef met digitale vrachtbrieven in de Benelux.

Jaarlijks worden er in Nederland alleen al zo’n 40 miljoen vrachtbrieven gebruikt. Met de overstap naar de digitale vrachtbrief besparen transportondernemers en hun opdrachtgevers 4,50 euro per vrachtbrief. In totaal kan 80 miljoen aan administratieve rompslomp worden vermeden.

De kans op het maken van fouten is met elektronische vrachtbrieven ook kleiner. De informatie wordt centraal opgeslagen en kan op elk moment worden opgevraagd.

Ook zijn er mogelijkheden voor track & trace, waarmee de opdrachtgevers op elk moment de locatie van hun lading kunnen achterhalen en zo de planning hierop kunnen aanpassen.

Nog niet eerder werd er vanuit Nederland voor internationaal transport gebruik gemaakt van de digitale vrachtbrief (e-CMR). Om deel te kunnen nemen aan de proef, moeten transporteurs werken met software van een erkende leverancier. De proef moet de aanzet zijn tot een breder gebruik van de digitale vrachtbrief in Europa.

Voor de Nederlandse transportsector is het belangrijk dat straks ook landen als Duitsland, Italië en Oostenrijk de digitale vrachtbrief gaan accepteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond