Deel dit artikel
-

PvdA: haal een streep door hoge televisierechten voetbal

PvdA-politicus Paul Tang wil de onredelijk hoge inkomsten uit televisierechten voor voetbal aan banden leggen. Haal een streep door de rekening van alle betaalzenders, die voetbal tot een melkkoe hebben gemaakt, zo schrijft hij vandaag.

De rechten voor voetbal via televisie en internet wordt alsmaar duurder. Maar de Europese tv-regels bieden volgens Tang landen de mogelijkheid om sportwedstrijden aan te merken als ‘evenement van maatschappelijk belang’. Dat betekent volgens hem dat deze wedstrijden gratis uitgezonden moeten worden.

‘Om ervoor te waken dat het grote geld Europa’s favoriete volkssport niet degradeert tot een voorspelbaar en slaapverwekkend onderonsje tussen een handjevol superrijke clubs’, schrijft Tang.

De aanzuigende kracht van bijvoorbeeld de Engelse competitie is volgen de politicus niet los te zien van de hoge inkomsten van de Engelse clubs. Alleen al de verkoop van televisierechten is in Engeland goed voor maar liefst 1,5 miljard pond per jaar, een slordige 2 miljard euro. Een schril contrast met de schamele 80 miljoen euro, die de Eredivisieclubs onder elkaar mogen verdelen.

Tot nu toe hebben we volgens Tang het reguleren van het voetbal overgelaten aan de clubs zelf, hun voetbalbonden en aan de internationale koepels. De UEFA en de FIFA, die op hun beurt weer aan leiband van de clubs lopen, hebben volgens Tang tot nu toe slechts halfslachtige maatregelen genomen om de verstorende factor van het grote geld in de voetbalcompetitie tegen te gaan.

Deel dit bericht

1 Reactie

Joost

Dan ben ik toch meer voor het NBA model, het verdelen van de gelden over alle clubs en een draft systeem. Maar dat lukt alleen als het op Europees niveau gebeurd, dat is voor de nationale competities een brug te ver maar voor de champions league bijvoorbeeld wel haalbaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond