Deel dit artikel
-

Record aantal botnetservers

Antispamorganisatie Spamhaus heeft in juli een recordaantal botnetservers opgespoord. Het aantal gedetecteerde botnetservers is in de eerste negen maanden van dit jaar al groter dan in heel 2018.

In juli telde Spamhaus alleen al 1587 nieuwe botnetservers (pdf).

De organisatie ziet ook een sterke toename van het aantal botnetservers dat voor de Trickbot-malware wordt gebruikt. Die gebruikt voor de verspreiding Microsoft Office-documenten met kwaadaardige macro’s. TrickBot kan gegevens voor internetbankieren of wachtwoorden buitmaken.

Bevewiliger Check Point waarschuwt intussen dat een van de beruchtste botnets weer actief is. Emotet was de grootste botnet in de eerste helft van het jaar en verantwoordelijk voor het verspreiden van verschillende wijdverspreide spamcampagnes.

De onderzoekers zagen in augustus de eerste tekenen dat Emotet opnieuw actief was en volop spammails verspreidde. Sommige van die Emotet-spamcampagnes bevatten e-mails met een link om een ​​kwaadaardig Word-bestand te downloaden. Andere spammails hebben dit schadelijke document als bijlage. Wie het bestand opent, wordt gevraagd om de macro’s in te schakelen. Vervolgens wordt de Emotet-malware automatisch op de computer van het slachtoffer geïnstalleerd. In september was Emotet wereldwijd de 5e meest voorkomende malware (nummer 8 in Nederland).

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond