Deel dit artikel
-

Rusland start zoekmachine voor de gewone man

Rusland heeft sinds enkele dagen zijn nieuwe staatszoekmachine Sputnik die met name is gericht op plaatselijke ondernemers. De zoekmotor is opgezet door staatstelecombedrijf Rostelecom.

Volgens Alexei Basov van Rostelecom heeft de zoekmachine een voorsprong op Google en het Russische Yandex (met resp. 27,6 en 26 procent marktaandeel), omdat het is gericht op alledaagse behoeften, zoals geneesmiddelen die bij de plaatselijke apotheek kunnen worden opgehaald. Veertig procent van de Russische bevolking heeft nog nooit het internet gebruikt of gebruiken het niet dagelijks.

Toch is er twijfel of de zoekmachine nog kans maakt. Ook Google heeft Rusland niet echt kunnen veroveren door de dominante positie van Yandex. Wel is het de bedoeling dat Sputnik – genoemd naar de onbemande ruimtevluchten die Rusland vanaf eind jaren vijftig uitvoerde – de standaard zoekmachine wordt voor de overheid. Daar werkt ongeveer een kwart van de Russische beroepsbevolking.

Anderen zien Sputnik als onderdeel van het harde beleid van president Poetin, die er alles aan doet om de volledige informatievoorziening van de burgers te controleren. De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft Facebook en Twitter gedreigd met een blokkade. De twee internetdiensten zouden staatsvijandige en extremistische informatie verspreiden. Ook zouden Russische persoonsgegevens aan Amerikaanse geheime diensten worden doorgespeeld. Sinds kort worden sociale media verplicht om hun data zes maanden lang in Rusland op te slaan.

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Jacob Lageveen

Het is niet zo gek dat men zo reageert. Bedrijven als Google zijn westers en niemand kan ontkennen dat zij gegevens doorspelen aan westerse overheden. Veel van die verzoeken zijn namelijk gewoon publiek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond