Deel dit artikel
-

Salesforce: ondanks groeistagnatie toch meer online omzet tijdens feestdagen

Hoewel de Nederlandse online verkoop in het derde kwartaal nog steeds harder groeide (18 procent) dan het wereldwijde gemiddelde (11 procent), is het verschil aanzienlijk kleiner dan het vorige kwartaal. Daarmee lijkt de groei in Nederlandse e-commerce meer in lijn te komen met het wereldwijde groeitempo, evenals met de groeitrend van vóór de pandemie. Die conclusie trekt Salesforce uit eigen onderzoek.

De heropening van fysieke winkels lijken de ontwikkelingen deels te verklaren. Fysieke winkels krijgen een steeds grotere rol in de digitale strategie en de grens tussen on- en offline shoppen zal verder vervagen. Bij ruim zes op de tien online bestellingen zullen fysieke vestigingen een rol spelen, bijvoorbeeld via hulp bij het plaatsen van een online bestelling, of wanneer een koper een online geplaatste bestelling op wil halen bij een winkel.

Hoewel de detailhandel en leveranciers naar verwachting te maken krijgen met stijgende kosten en afnemende voorraden als gevolg van de druk op de wereldwijde toeleveringsketen, verwacht Salesforce dat de online bestedingen het aankomende winkelseizoen wereldwijd weer een recordhoogte bereiken en de 1 biljoen euro zullen doorbreken.

Dit komt niet door een toename van online bestellingen, deze lijken zelfs te dalen. Maar de verwachte prijsstijging van 20 procent zal alsnog een positief effect hebben op de online verkoopcijfers waardoor deze naar verwachting hoger zullen zijn dan vorig jaar.

Salesforce constateert dat de Nederlandse e-commerce verkopers bovendien al een langere tijd een opvallend hoge conversieratio en een relatief laag afbreekpercentage kennen.

Conversieratio beschrijft hoeveel bezoekers van een webshop daadwerkelijk overgaan tot een aankoop en afbreekpercentage. Vorig kwartaal had Nederland wereldwijd de hoogste conversieratio van 3,5 procent en ook nu scoort Nederland hoog met 3,2 procent. Ook op het gebied van afbreekpercentage scoort Nederland lager dan het wereldwijde gemiddelde. Op zowel PC (69%), tablet (78%), als mobiele toestellen (80%) weten Nederlandse verkopers die percentages relatief laag te houden. Ter vergelijking zijn die percentages wereldwijd respectievelijk 77%, 81% en 86%.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond